Gyvenimas fermoje trunka 35 dienas
Laisvės TV. Pinigai kanalo laidoje „Man už tai moka“ Marius pasakoja, kad svirpliai – ne šiaip įdomybė ir naujovė, bet ir maistingas, turtingas produktas. Svirpliai turi 65 procentus baltymų, kalcio – daugiau nei pienas, omegų – daugiau nei lašiša, o geležies – daugiau nei špinatai.
Nors pas mus dar įprasta manyti, kad svirplius valgyti yra keista, tačiau šie vabzdžiai turi milžinišką potencialą, nes jų auginimas nereikalauja didelių gamtos resursų ir jiems nereikia daug vietos, teigiama pranešime.
Svirpliui pakanka 2-3 kvadratinių centimetrų ploto. Mariaus fermoje galima išvysti gausybę permatomų dėžių, kuriose prikrauta daugybė kiaušinių dėklų. Ten svirpliai įsirengę savo „butus“, kuriuose knibžda ir gyvena tiek, kiek jiems skirta – 35 dienas. Kai išaušta paskutinioji, svirpliai keliauja į šaldymo kamerą.

Patelė gali sudėti 600 kiaušinių
Tiesa, nedidelė dalis svirplių išvengia egzekucijos – jie paliekami reprodukcijai. Svirplio patelė, kurią galima atskirti iš didesnės kūno masės ir ilgo spyglio, gali sudėti net 600 kiaušinių.
Marius pasakoja, kad svirplių fermoje yra palaikoma drėgmė ir aukšta, apie 30 laipsnių temperatūra – tokios sąlygos svirpliams yra komfortiškiausios.
Anot jo, jeigu vabzdžiai prastai jaustųsi, jie tuoj pat iššokinėtų iš dėžių ir nurėpliotų savo keliais, tačiau to nedaro.
„Visada dėžes laikau praviras, kad galėčiau stebėti, ar jiems viskas gerai“, – Laisvės TV. Pinigai kanalo komandai pasakojo svirplių augintojas.

Svirplių valgymas – brangus malonumas
Marius sako, kad svirplių miltus galima naudoti kokteiliams, sriuboms, o džiovintais svirpliais pabarstyti salotas ar pagardinti pertrintas sriubas. Tiesa, ir paprasčiausius, prieskoniais pabarstytus svirplius gali kramsnoti gurkšnodamas alų ar vyną.
Laidoje „Man už tai moka“ pamatysite, kokias gardžias salotas galima pasigaminti panaudojant džiovintus svirplius.
Kad ir kokie traškūs ir sveiki bebūtų tie svirpliai, vis tik tai nėra pats pigiausias maisto produktas – 25 gramų maišelis su džiovintais svirpliais kainuoja apie keturis eurus.

70 proc. produkcijos keliauja į užsienį
Mariaus auginami svirpliai vadinami Acheta Domesticus – naminiais svirpliais. Tokių svirplių galima aptikti ir lietuviškose pievose, tik valgyti nepatartina – skanauti galima tik trečiąją vadą, kurią pats užauginai, nes tik taip žinosi, kuo svirplys maitinosi.
Mariaus ir Donato įkurta įmonė šiuo metu siūlo svirplius su prieskoniais, svirplių miltus, dešreles, traškučius ir kitas įdomybes. 70 proc. produkcijos broliai eksportuoja į užsienį.
Svirplių augintojas atvirauja, kad šiandien jo verslas dirba sėkmingai ir ateityje planuojama persikelti į erdvesnes patalpas. Pinigų pragyvenimui iš svirplių auginimo pakanka ir nėra taip, jog uždirbtą atlygį reikėtų aukoti įmonės plėtrai.
Daugiau apie svirplių auginimo peripetijas – Laisvės TV. Pinigai kanalo laidoje „Man už tai moka“.