Šiuos pašto ženklus sukūrusi U. Žilytė prisiminimais nukelia į savo vaikystės šventes. „Kai buvau vaikas, Kalėdų laukdavome paslapčia, nes sovietmečiu oficialiai galėjome švęsti tik Naujuosius metus. Pamenu, tuomet didysis švenčių džiaugsmas būdavo eglutės puošimas Kūčių vakarą. Turėjome keletą smetoniškų žaisliukų, stiklinių girliandų ir būtinai pasiruošdavome tikro vaško žvakučių. Jas, degančias, specialiais laikikliais tvirtindavome prie eglutės šakų. Stebuklingas reginys! O kartu nuostabus gyvos eglutės kvapas ir tylus džiaugsmas namuose“, – prisiminimais dalijasi autorė.

Būtent šis stebuklingas eglutės puošimo procesas ir vaizduojamas pašto ženkluose. Menininkė neatsitiktinai pasirinko ir minimalistinę stilistiką, realistinius piešinius: „Vaikystėje man labiausiai patiko tikroviškai nupiešti animaciniai filmukai ir iliustracijos knygose. Todėl ir pašto ženklams, skirtiems nutolusiam laikui ir vaikystės džiaugsmui perteikti, pasirinkau klasikinį piešinį ir man, grafikei, artimą techniką – tušą ir plunksną. Sukūriau tokius pašto ženklus, kokie man būtų patikę vaikystėje,“ – sako U. Žilytė.

Menininkė geriausiai žinoma dėl savo giliaspaudės grafikos darbų, todėl šie „senovine“ stilistika nupiešti naujausi pašto ženklai gali nustebinti. Šventinių pašto ženklų ir išskirtinai didelis tiražas – bendrai jis net 140 000 vienetų: „Net kuriančiam estampą dailininkui keista suvokti savo kūrinį, atspausdintą tokiu dideliu tiražu“, – džiaugiasi kūrėja.

Dar vienas šventinių pašto ženklų išskirtinumas – vieną iš jų galima rasti ir socialiniams tinklams skirtoje platformoje „Giphy“. Norint ženklą panaudoti keliant istoriją (angl. stories) socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „Facebook“, tam skirtame paieškos laukelyje reikia suvesti „lietuvospastas“. Tai antras kartas, kai Lietuvos pašto išleistas pašto ženklas gali tapti virtualiais linkėjimais – liepos pabaigoje į skaitmeninę erdvę buvo įkeltas ir didelio visuomenės dėmesio sulaukęs pašto ženklas, skirtas lietuvių taip mėgstamiems šaltibarščiams.

„Šaltibarščių pašto ženklo lipdukas socialiniuose tinkluose per kiek mažiau nei pusmetį buvo panaudotas daugiau nei 100 tūkst. kartų. Matydami tokį susidomėjimą, nusprendėme į virtualią erdvę perkelti ir šių metų kalėdinį pašto ženklą. Juolab, kad šiemet dėl pandemijos šventės bus kiek kitokios – daugiau sveikinimų siųsime ir gausime nuotoliniu būdu. Todėl virtualus pašto ženklas gali tapti gražiu simboliu greta šiltų linkėjimų“, – sako Lietuvos pašto Komunikacijos departamento vadovė Ugnė Bartašiūtė.

Šie šventiniai pašto ženklai yra paskutinieji šiais metais išleidžiami pašto ženklai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)