„Po pastarųjų paviešinimų, susijusių su privataus banko HSBC Šveicarijos padaliniu, prokuroras skelbia pradedantis baudžiamąją procedūrą prieš tą banką ... dėl pinigų plovimo sunkinančiomis aplinkybėmis“, – sakoma Ženevos prokuratūros pranešime.

Kratai HSBC Šveicarijos padalinio būstinėje vadovavo Ženevos kantono generalinis prokuroras Olivier Jornot, padedant kitam aukšto rango prokurorui – Yves'ui Bertossai.

Prokurorai nurodė pradėję tyrimą dėl banko veiklos, bet „priklausomai nuo (šio proceso) eigos tyrimas gali būti išplėstas, įtraukiant fizinius asmenis, įtariamus dalyvavus pinigų plovimo veikose“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas praėjus kiek daugiau negu savaitei po to, kai nutekintas konfidencialių dokumentų pluoštas sukėlė didelį tarptautinį skandalą dėl HSBC padalinio Šveicarijoje veiklos.

Paviešinti dokumentai rodo, kad HSBC privačios bankininkystės padalinys Šveicarijoje tikriausiai padėjo savo klientams iš daugiau negu 200 šalių išsisukti nuo mokesčių už to banko sąskaitose laikomas lėšas, kurių bendra suma siekia apie 119 mlrd. JAV dolerių.

Dokumentai, kuriuose minimos kai kurios pramogų pasaulio garsenybės, numanomi ginklų prekeiviai ir politikai, buvo pavogti buvusio HSBC IT darbuotojo Herve Falciani 2007 metais.

Ta medžiaga rodo, kad milijardai dolerių prasisuko per to banko sąskaitas, HSBC klientams iš viso pasaulio stengiantis nuslėpti tuos pinigus nuo mokesčių institucijų arba išplauti neteisėtas pajamas, naudojant priedangos bendroves.

Šveicarija taikys griežtesnius reikalavimus UBS ir "Credit Suisse" kapitalui

Trečiadienį Šveicarijos vyriausybė pranešė pradėsianti taikyti griežtesnius reikalavimus bankų UBS ir "Credit Suisse" kapitalui dar iki šių metų pabaigos. Tokiu būdu norima finansų institucijas apsaugoti nuo galimų krizių ateityje. Apie tai praneša "Reuters".

Pastaruoju metu Šveicarija atsidūrė pačiame finansų sektoriaus reguliavimo tarnybų bandymų priešakyje: siekiama užtikrinti, kad bankai netaptų tokie milžiniški ir susiję su tarptautine finansų sistema, kad prasidėjus problemoms juos tektų gelbėti už mokesčių mokėtojų pinigus.

Reguliavimo pareigūnams ši problema, pavadinta "per stambūs žlugti", tapo viena svarbiausių tiek Jungtinėse Valstijose, tiek ir Europoje po to, kai kelias finansų institucijas, tarp kurių buvo ir Ciūriche įsikūręs UBS, teko finansiškai gelbėti 2007-2009 m. krizės laikotarpiu.

"Būtina imtis papildomų priemonių ir nuostatų bei toliau gerinti sistemiškai svarbių bankų sugebėjimą greitai atsigauti po sukrėtimų - tokiu būdu neprireiks pasitelkti mokesčių mokėtojų pagalbos", - teigiama Šveicarijos vyriausybės pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)