Pasitraukimo į pensiją amžius Švedijoje, kaip ir daugelyje kitų pasaulio šalių, šiuo metu yra 65 metai. Tačiau šiuolaikinei ekonomikai tai pernelyg anksti, įsitikinęs Švedijos premjeras.

"Pensijų sistema - tai ne burtai. Tai gerovės elementas, pagrįstas perskirstymu ir, svarbiausia, - žmogaus darbu. Jeigu žmonės mano, kad mes galime gyventi ilgiau ir ilgiau ir tuo pačiu trumpinti darbinį gyvenimą, tuomet ir pensija neišvengiamai bus mažesnė", - sakė F. Reinfeldtas dienraščiui "Dagens Nyheter" (DN). "Tuomet kyla klausimas, ar mes tam pasirengę? Manau, kad dauguma mūsų - ne", - tvirtina Švedijos premjeras.

Per savo interviu dienraščiui šalies premjeras piešia ateitį, kurioje "į pelnytą poilsį žmonės pasitrauks sulaukę 75-erių metų". "Būtent tuomet pats pensijos dydis bus pakankamas siekiant užtikrinti šalies gyventojams neskurstančią senatvę, mano premjeras.

Bet kad darbas netaptų kančia, patys darbuotojai turi būti pasirengę esant būtinybei keisti karjeros kryptį ir atšventę pusės amžiaus jubiliejų, siūlo F. Reinfeldtas. Todėl vyriausybė turi apsvarstyti galimybę mokėti valstybines stipendijas ir vyresniems nei 54 metų amžiaus studentams (šiuo metu tai ribinis amžius, kai jos mokamos Švedijoje).

Pasak premjero, taip pat neatmetama galimybė išduoti paskolas studentams, vyresniems nei 55-erių metų.

F. Reinfeldto manymu, '"55-erių metų darbuotojai bus daug patrauklesni darbo rinkoje, jeigu darbdavys žinos, kad jiems teks dirbti mažiausiai dar 20, o ne 5-6 metus". "Žmonės turi būti pasirengę darbuotis ilgiau",- įsitikinęs jis.

"Bet svarbu suprasti, kad 30-metis neatliks to paties darbo kaip 70-metis", - pastebėjo F. Reinfeldtas.

Švedijos premjeras trečiadienį Švedijoje susitinka su Skandinavijos šalių vadovais, taip pat su Didžiosios Britanijos premjeru Davidas Cameronas. Per susitikimą, be kitų dalykų, jie ketina aptarti ir senstančių gyventojų klausimą, praneša "thelocal.se".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją