Tai reiškia ne tik tai, kad centrinė „Nordea“ banko būstinė iš Stokholmo persikelia į Helsinkį, bet ir pasikeitusią „Nordea“ banko priežiūrą - ją iš Švedijos centrinio banko perima Frankfurte įsikūręs Europos centrinis bankas, rašo „Verslo žinios“.

ELTA primena, kad kovo 15 d. didžiausias bankas Šiaurės Europoje „Nordea“ pranešė perkeliantis savo būstinę iš Stokholmo į Suomijos sostinę Helsinkį.

Per metinį visuotinį susirinkimą Stokholme už tokį sprendimą balsavo iš viso 97 proc. akcininkų, pranešė „Nordea“.

„Nordea“ dar 2017 m. rugsėjį skelbė apie savo ketinimus palikti Stokholmą po to, kai Švedijos vyriausybė pranešė apie planus beveik 40 proc. padidinti specialų bankų mokestį, siekdama apsaugoti šalį nuo galimų finansinių krizių.

Švedija nepriklauso euro zonai ir „Nordea“ nori „lygiuotis su savo Europos partneriais“, pareiškė valdybos pirmininkas Bjornas Wahlroosas. Banko teigimu, persikėlus į Suomiją išsilygintų konkurencijos sąlygos su euro zonos bankais.

Nuo 2008 m. finansų krizės iš Švedijos bankų buvo reikalaujama prisidėti prie specialiai įsteigto fondo, kuris buvo naudojamas suteikiant finansinę paramą bankams ar kokiai kitai žlungančiai finansinei institucijai.

Persikėlęs į Suomiją, „Nordea“ prisijungia prie Europos bankų sąjungos, sukurtos po 2010 m. euro zonos krizės.

Euro zonos narių didžiausi bankai yra prižiūrimi Europos centrinio banko, ir bankai moka į bendrą fondą, kad padengtų galimos finansinės paramos išlaidas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)