Kaip dar labiau sutaupyti – dirbti trumpiau, o gal visai nedirbti vieną dieną per savaitę, pavyzdžiui, sekmadienį.

„Aš visą laiką pasisakiau, kad mes šią idėją tikrai noriai priimtume“, – sakė „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis.

Anot jo, išlošti pavyktų net keliais aspektais. Darbuotojai turėtų laisvą dieną, o sutaupymas pasijaustų.

„Minimum 50 proc. tos dienos išlaidų tikrai mes sutaupytume, kalbant apie elektrą. Darbo užmokestis persikeltų į kitas dienas, nes apyvarta išliktų ta pati. Darbo užmokesčio sutaupymai būtų simboliniai, nedideli“, – sakė jis.

Tačiau, kas išloštų labiausiai – verslas, darbuotojai ar klientai.

„Jeigu išjungiame prekybos tinklus, pavyzdžiui, sekmadieniais, tai čia jau būtų dramatiškas įsikišimas į pirkėjų įpročius“, – sakė ekonomistas Algirdas Bartkus.

Klientai turi įvairių nuomonių. Tačiau yra sakančių, kad sekmadienio be parduotuvės neištvertų.

„Man taip, nes pas mane sekmadienio diena, kada apsipirkimai ir šeimos reikalai. Nors pensininkė, bet vis tiek“, – sakė viena moteris.

„Būtų kliuvinys, ta prasme, vis tiek, esu mažas verslininkas ir reikia kartais produktų nusipirkti ir sekmadieniais“, – sakė vyras.

„Yra kas nedirba, lenkai nedirba. Galima išgyventi ir be to“, – sakė kita moteris.

Kiti susirūpinę darbuotojų gerove, klausia, kaip kiekvienas verslas pasielgtų. Ar nenurėžtų per didelę dalį algos.

„Verslas kaip visada verktų, kad praranda pajamų ir t. t. Bet dėl to atlyginimai neturėtų sumažėti“, – sakė moteris.

„Jeigu darbuotojams mažiau nemokėtų, tai išloštų darbuotojai“, – sakė vyras.

„Užsienyje važinėjame, nedirba jie sekmadieniais. Ir pardavėjos pailsi. Nors ne visos gal patenkintos, uždirbti nori, bet pripras“, – sakė kitas moteris.

„Bendrai paėmus ekonomikos mastu tai nėra geras dalykas, nes tam tikras skaičius darbuotojų gaus mažesnes pajamas. Susidūrus su augančiomis kainomis tai tikrai nėra geras ir sveikas visuomenei dalykas“, – sakė A. Bartkus.

Pritariantys, kad sekmadieniais prekybininkai turėtų pailsėti sako, kad žmonės daugiau laiko praleis su šeima, ims kokybiškiau leisti laisvalaikį, o ne parduotuvėse.

„Norfos“ vadovas sako, kad galbūt tai ir realu Lietuvoje, tačiau svarbu, kad būtų bendra tvarka.

„Mes vieni nenorime to daryti, nes praloštume konkurencinėje kovoje“, – sakė D. Dundulis.

„Matome, kad tarp jų tikrai yra konkurencija. Kiti šito dalyko tada tikrai nepradarys ir tą žmonių srautą jie pasiims sau. O tuo metu centralizuoto įsikišimo iš valdžios pusės – čia būtų labai blogas sprendimas“, – sakė A. Bartkus.

Vis dėlto, bent jau kol kas kitų tinklų pozicijos išsiskiria. Kai kurie apie tai, kad nedirbti sekmadieniais sako nė negalvojantys.

„Pandemija ir karantinas išmokė pirkinių planavimo. Savaitgaliais, ypač sekmadieniais tikrai fiksuojame didesnius klientų srautus nei įprastai. Kol kas darbo laiko pokyčių neplanuojame“, – sakė „Maximos“ atstovė Ernesta Dulkienė.

„Žmonės turi daugiau laiko ramiai išsirinkti savo produktus, prekes visai savaitei. Šiuo metu tikrai tokios galimybės nedirbti sekmadieniais mes nesvarstome“, – sakė „Rimi“ atstovė Gabrielė Šerėnienė.

„Pastebime, kad mūsų pirkėjams sekmadienis yra svarbi diena apsipirkimams ir mums svarbiausia patenkinti jų poreikius“, – sakė „Lidl“ atstovė Lina Skersytė.

„Vakarų šalyse ir mūsų „Reves“ grupės kai kuriose šalyse parduotuvės nedirba sekmadieniais. Mes tikrai vertinome ne vieną kartą, ar galėtume ir mes. Tačiau pagrindinis trukdantis dalykas yra tai, kad tam nepasiruošę yra mūsų klientai“, – sakė „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

„Taip galima vietoje 14 val. per parą dirbant 13 val. galima sutaupyti, jei yra taikomas valandinis apmokėjimas, apie 7 proc. darbo sąnaudų. Tokiu atveju brangstantys energetiniai ištekliai ir jų nulemtas sąnaudų augimas yra perkeliami ant darbuotojų pečių. Tai visiškai išvirkščia schema, kuri gali egzistuoti“, – sakė A. Bartkus.

Vis dėlto, ekonomistas sako, kad paskutinės valandos darbo laiko trumpinimas būtų ne taip skausminga, kaip nedirbti visai.

Pavyzdžiui, „Norfa“ jau kelerius metus sekmadieniais dirba trumpiau, o nuo šio rugsėjo darbo laiką sutrumpino Vilniaus „Akropolis“ ir „Ozas“

Čia galite pažiūrėti LNK video: