Svaro kursas iš pradžių nusmuko 6 proc., iki 1,1841 JAV dolerio už svarą, bet vėliau kiek atsigavo ir siekė 1,23 dolerio. Tačiau ir toks svaro kursas vis dar yra 1,5 proc. žemesnis už britų valiutos vertę, užfiksuotą ketvirtadienį.

Analitikų nuomone, svaro vertės griūtį lėmė rinkos dalyvių susirūpinimas dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) padarinių ir pranešimai apie tai, kad derybos dėl pasitraukimo prasidės kitų metų kovą. Spalio 2 d. Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Teresa Mei (Theresa May) pareiškė, kad iki 2017 m. kovo pabaigos aktyvuos 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį ir pradės atsiskyrimo procesą.

Tačiau tikra svaro vertės griūtis prasidėjo po pranešimų apie tai, kad Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pareikalavo „kietų derybų dėl „Brexit“.

IG bendrovės rinkų analitikas Angusas Nicholsonas svaro griūtį sieja ir su algoritmu, kurį naudoja prekybos terminalai, atsižvelgiantys į naujienas, prekybos dinamiką bei vienokių ar kitokių aktyvų pardavimų apimtis.

Birželį Jungtinė Karalystė vyko referendumas dėl šalies narystės ES, per kurį dauguma britų pasisakė už šalies pasitraukimą iš Bendrijos. Toks britų sprendimas sukėlė rinkų bei svaro vertės griūtį.

Dauguma ekonomistų prognozavo, kad „Brexit“ sukels ilgalaikį nestabilumą finansų rinkose ir kad britų svaras pigs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)