„Praėjusį savaitgalį su vyru planavome pasveikinti draugus vestuvių proga. Kol ruošiausi namuose, vyras nuvažiavo į prekybos centrą „Panorama“ – pamanėme, kad paprasčiausia bus jauniesiems padovanoti voką su pinigais ir sveikinimo atviruką“, – pasakojo skaitytoja Viltė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Netrukus ją sutrikdė netikėtas vyro skambutis.

„Pusiau juokais, pusiau rimtai jis ėmė pasakoti, kad bankomate išgrynino 150 Eur, bet jie visi buvo smulkiomis kupiūromis – po 20 ir 10 eurų. Na, ir klausia: dėsime į voką tokiais pinigais ar bus gražiau pastambinti? Aišku, kad pastambinti. Kaip manai, kiek kainuoja, vėl klausia jis.

Prisiminiau, kaip kartą piniginės užtrauktuku sugadinau šimtinę, o banke ją pakeitė nemokamai, nors iš viso abejojau, ar priims. Taigi, net nesumojau, ką vyras nori pasakyti“, – prisiminė skaitytoja.

Anot jos, vyras tikrai skambino ne be reikalo:

„Sako, kainuos 6 proc. nuo keičiamos sumos. Taigi, pakeisti 150 Eur į stambesnes kupiūras – 9 Eur arba daugiau nei 30 litų, jeigu tai būtų buvę prieš pora metų. Aišku, 9 Eur – tai ne priesaika kartu praleisti visą gyvenimą, bet iš principo... Žodžiu, nejučiomis pyktelėjau dėl banko įkainių, o vyras apsisuko ir grįžo namo – nusprendėme nesinaudoti šia DNB banko paslauga“, – pasakojo jauna moteris.

Tiesa, pasak jos, į dovanų voką dėti smulkių kupiūrų neteko – pagelbėjo mama, kaip tik turėjusi stambesnių pinigų.

DNB banko komunikacijos vadovas Valdas Lopeta DELFI informavo, kad įkainis už banknotų keitimą į kito nominalo banknotus buvo nustatytas dar praėjusiais metais.

„Jis susijęs su banko strategija palaipsniui mažinti grynųjų pinigų operacijų skyriuose skaičių ir koncentruotis į klientų konsultacijas bei aktyvius pardavimus.

Šiuo metu jau turime 6 skyrius Lietuvoje, kuriuose grynųjų pinigų operacijos iš viso neatliekamos, planuojame, kad ateityje šis skaičius augs. Kita vertus, pačios grynųjų pinigų operacijos skyriuose tampa vis retesnės. Jau dabar 99 proc. kasdieninių operacijų atliekama interneto banke arba mobiliąja programėle“, – komentavo banko atstovas.

Swedbank“ interneto puslapyje skelbiama, kad šiame banke grynųjų pinigų keitimas į tos pačios valiutos kitus nominalus kainuoja 4,5 proc. nuo sumos, bet ne mažiau kaip 0,87 Eur. Tiesa, mokestis netaikomas euro monetų ir centų keitimui, kai suma neviršija 5 Eur.

SEB bankas interneto puslapyje nenurodo teikiantis šią paslaugą.

Lietuvos bankas primena, kad nuo pavasario jo kasose Vilniuje (Žirmūnų g. 151) ir Kaune (Maironio g. 25) gyventojai gali nemokamai stambinti ar smulkinti eurų banknotus.

Kai smulkinami ar stambinami eurų banknotai, čia taikomas dienos operacijos limitas – 500 Eur asmeniui. Per dieną asmeniui į banknotus keičiama apie 500–1000 monetų – tiek, kiek telpa specialioje vieno litro talpos dėžutėje.

Lietuvos banko kasos pirmadienį–ketvirtadienį dirba nuo 9 val. iki 15 val, o penktadienį – iki 14 val. Švenčių dienų išvakarėse darbo dienos trukmė sutrumpinama viena valanda. Pietų pertrauka – nuo 12 val. iki 12:45 val.

Lietuvos banko duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį šalies kredito įstaigos turėjo 528 klientų aptarnavimo vietas. Tai yra arba 374 vietomis arba 41 proc. mažiau nei prieš penkerius metus.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, dabar šalies bankai turi 9,3 tūkst. darbuotojų – 2,1 tūkst. arba 18 proc. mažiau nei prieš penkerius metus.

Esate atsidūrę panašioje situacijoje? Rašykite ir papasakokite mums! Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (460)