„Taip vyksta, nes yra santykinai didelis darbo jėgos apmokestinimas Lietuvoje, o tai sudaro sąlygas slėpti mokesčius. Didelės įmonės dirba skaidriai, nes jose dirba daug darbuotojų, yra nustatytos apskaitos sistemos. Dėl to didelėse įmonėse nelegalaus darbo praktiškai nėra, bet kas liečia mažas įmones, kur darbuotojų yra mažai, apskaitos sistemos yra pakankamai lanksčios“, - Eltai sakė V. Sutkus.

Pasak jo, dažniausiai nelegalus įdarbinimas pastebimas smulkiame versle, statybų ir paslaugų sektoriuose - restoranuose, kirpyklose, siuvyklose. V. Sutkaus teigimu, nelegalaus darbo mastui darbo imigrantų iš Rytų bumas didelės įtakos nedaro.

„Nelegaliam darbui tai daug įtakos nedaro, nes nėra skirtumo, kas dirbs pas tave, ar Lietuvos pilietis, ar ne. Nuo to darbo mokesčių našta nesikeičia, visi darbuotojai yra apmokestinami vienodai. Blogiausia tai, kad darbo jėgos apmokestinimas yra toks didelis, kad jis sudaro sąlygas bendradarbiauti tiek darbdaviui, tiek nelegaliam darbuotojui.

Jei viena pusė nebūtų suinteresuota arba būtų per mažai pinigų, kuriuos galima pasidalyti, tai šio reiškinio nebūtų. (...) Darbuotojas su darbdaviu susitaria ir sako: „Mes su tavimi susitariame, mokėsime juodais pinigais, nelegaliai, ir štai - sutaupome tiek mokesčių, kuriuos pasidalysime, ir abiem pusėm bus gerai“. Toks ekonomikos modelis labiausiai veikia aptarnavimo sektoriuje ir ten, kur dirbami laikini darbai“, - Eltai teigė V. Sutkus.

Pagal VDI inspektorių dėl nelegalus darbo surašytus administracinių nusižengimų protokolus teismai darbdaviams pernai skyrė daugiau kaip 350 tūkst. eurų baudų, praneša VDI.

Daugiausiai nedeklaruoto darbo atvejų nustatyta prekybos sektoriuje. Dažniausi pažeidimai, susiję su nedeklaruotu darbu šiame sektoriuje, buvo: nežymimas visas darbo laikas ar naktinis darbas, nemokama už viršvalandžius, dirbama ne darbo grafike nurodytu laiku.

Tuo metu daugiausiai nelegaliai dirbusių asmenų patikrinimų metu rasta statybos sektoriuje. Šio sektoriaus nelegalaus darbo atvejai sudarė daugiau nei 60 proc. visų nustatytų nelegaliai dirbusių asmenų. Iš 2018 m. statybos sektoriuje nustatytų 1380 nelegaliai dirbusių asmenų net 1026 buvo fiziniai asmenys, kurie vykdė neregistruotą individualią veiklą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)