Tokį sprendimą Rusija priėmė po to, kai šeštadienį Baltarusija pranešė laikinai įvedanti kiaulienos iš Lietuvos importo draudimą.

„Čia yra jų veterinarijos įstatyme, kaip ir mūsų, parašyta, jog pasireiškus kaimyninėje valstybėje tam tikrai ligai, tokios priemonės yra priimamos. Mes turime įrodyti kuo greičiau, kad mes kažką imamės būtinų veiksmų. Įrodę, prašysime, kad sušvelnintų priemones“, - BNS sakė Valstybinės aisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.
Jo teigimu, pirmadienį Europos Sąjunga taip pat planuoja spręsti dėl Lietuvoje susidariusios situacijos. Be to, jis sakė, jog į Lietuvą kitą savaitę turėtų atvykti Europos Komisijos (EK) atstovai - jie įvertins, ar Lietuva ėmėsi tinkamų veiksmų dėl afrikino kiaulių maro.

„Jie nori Europos Sąjungos mastu priimti kai kuriuos dalykus, nes kai kuriuose dokumentuose parašyta, kad pasireiškus afrikiniam kiaulių marui nors vienoje iš Europos Sąjungos šalių, visoje Sąjungoje gali būti sustabdoma kiaulienos prekyba“, - BNS teigė tarnybos vadovas.

Jo teigimu, siekiama, kad per savaitę būtų išnaikinti šernai nustatytoje padidintos grėsmės zonoje - Alytaus, Lazdijų, Druskininkų, Varėnos, Šalčininkų ir Trakų rajonuose. J.Milius sakė, jog vien šeštadienį nušauta 12 šernų - ar jie nešiojo maro užkratą, šiuo metu dar tiriama.
„Mes norėtume, kad per savaitę ar dvi savaites būtų išnaikinti šernai 5 tūkst. hektarų ploto miške“, - sakė jis.

Baltarusija nuo sausio 25 dienos laikinai uždraudė gyvų kiaulių, patinų spermos, kiaulienos, įskaitant šernieną, ir jos gaminių importą iš Lietuvos.

Lietuvoje nustačius afrikinį kiaulių marą dviem šernams, Maisto ir veterinarijos tarnyba įvedė intensyvią kiaulių ūkių stebėseną. Be to, afrikinio kiaulių maro diagnozės patvirtinimui mėginiai išsiųsti į Europos Sąjungos afrikinio kiaulių maro laboratoriją Ispanijoje.

Penktadienį Lietuvoje buvo nustatytas kiaulėms ypač pavojingas afrikinis maras, tačiau juo kol kas užsikrėtė tik šernai. Žmonių sveikatai ir gyvybei ši liga grėsmės nekelia.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)