Graikijos, Portugalijos ir Ispanijos užsienio aktyvai tokio lygio, kad jų valiuta turėtų būti atitinkamai 19,5, 17,8 ir 15,5 proc. pigesnė.

Leidinyje rašoma, kad Graikijos euras – labiausiai pervertinta valiuta tarp euro zonos valstybių. Jo kaina 23 proc. per didelė. Vokietijoje ir Prancūzijoje atvirkštinė situacija – šiose šalyse euro vertė 5 proc. per maža. Pigiausias euras Belgijoje – joje jis turėtų kainuoti 6,8 proc. daugiau. „Sberbanko“ analitikai nustatė, kad bendra Europos valiuta pervertinta 5,5 proc. – spalį rinkos kursui esant 1,37 dolerio už eurą, euro vertė sudarė 1,22 dolerio.

„Sberbank“ paskaičiavo, kad dolerio kursas nuvertintas 10,6 proc. Labiausiai neįvertinti Švedijos krona ir Britanijos svaras. Kaip paaiškino „Sberbank“ MTC direktorė Ksenija Judajeva, skaičiai visų pirma rodo korekcijų, kurios įvyktų atšaukus eurą, amplitudę valiutų rinkoje. Jos nuomone, pokyčiai įvyks daugiausiai dėl infliacijos Vokietijoje, o ne dėl defliacijos Graikijoje.

Anksčiau Šveicarijos bankas UBS paskaičiavo, kad kurios nors valstybės euro atsisakymas kiekvienam jos gyventojui kainuos 9,5 – 11,5 tūkst. eurų pirmaisiais metais. Kelerius pastaruosius metus įvertinta, kad nuostoliai kiekvienam žmogui – 3 – 4 tūkst. eurų.

Kaip vieną iš galimų pasekmių, valstybei pasitraukus iš euro zonos, UBS įvardino valstybių ir įmonių defoltus (finansinius nemokumus), bankų sektoriaus ir tarptautinės prekybos sistemos krachą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)