Rusijai paskelbus, kad ši iš Europos Sąjungos šalių neįsileis pieno produktų, žuvies, daržovių bei vaisių ir apribos mėsos bei jos gaminių įvežimą, prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį susitiko su ministrą pirmininką pavaduojančiu ūkio ministru E. Gustu ir žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene.

Po susitikimo ūkio ministras teigė, kad susitikime buvo aptarta situacija po Rusijos įvestų sankcijų, kokios pamokos išmoktos sulaukus ankstesnių Rusijos draudimų pieno produktams ir kiaulienai.

„Žiūrint eksporto tendencijas, iš tikro verslas išmoko tam tikras pamokas. Per penkis mėnesius gyvulinės kilmės produktų eksportas į Rusiją sumažėjo 11,2 proc., paruoštų maisto produktų – 11,3 proc.”, - teigė ministras. Pasak jo, šis sumažėjimas nesusijęs su afrikiniu kiaulių maru ir draudimu vežti kiaulieną į Rusiją.

Pasak ministro, dėl Rusijos draudimo įvežti lietuvišką produkciją nukentėjusiems ūkininkams ir verslininkams valstybė tiesiogiai paramos teikti negali, tačiau jiems bus siūlomos netiesioginės priemonės. Bendradarbiaujant su VšĮ „Versli Lietuva“ siūloma pasinaudoti eksporto skatinimo priemonėmis.

Taip pat E. Gustas tiki, kad maisto produktų gamintojai turėtų aktyviau ieškoti naujų rinkų ir naudojantis Europos Sąjungos paramos priemonėmis, pavyzdžiui, „Naujos galimybės“, kurios leidžia dalyvauti užsienio seminaruose, konferencijose.

Kalbėdamas bendrai apie Rusijos draudimų įtaką Lietuvos ūkio augimui, ministras teigė, kad jei procesas užsitęs, BVP augimas gali sulėtėti 0,2 proc.

Prezidentė D. Grybauskaitė savo pozicijos po susitikimo su ministrais nepateikė.

Žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė taip pat tikino, kad Rusijos draudimas įvežti žemės ūkio ir maisto produktus nevirs tragedija ūkininkams ir verslininkams.

„Jei pieno eksportas išaugo, tai į Rusiją jis sumažėjo. Kaip sakome, kad labiausiai draudimai gali paliesti pienininkus, bet jie jau seniai orientuojasi į kitas rinkas ir, manau, sugebės dar daugiau eksportuoti į kitas rinkas“, - kalbėjo ji.

V. Baltraitienė tik pasiūlė, kad pieno gamintojai persiorientuotų į ilgiau negendančių produktų gamybą.

„Taip pat yra su mėsa. Reikia kuo greičiau priimti įstatymus, kurie leistų galvijų mėsą eksportuoti į musulmoniškas šalis. Kalbame ir buvo daromi veiksmai dar nežinant, kad tokios sankcijos bus“, - tęsė ministrė.

Kalbėdama apie daržoves ir vaisius V. Baltraitienė teigė, kad šių metų derlius bus toks, kad visą Rusijai skirtą produkciją bus galima sunaudoti vidaus rinkoje.

Pasak ministrės, Žemės ūkio ministerija skatins ūkininkus ne tiesiogiai eksportuoti savo vaisius ar daržoves, bet geriau parduoti Lietuvos perdirbėjams ar maisto prekių gamintojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)