„Viruso bangas išgyvenusiam verslui ta antroji – kaip paskutinioji. Ir čia jau ne graudžios kalbos, o tikras pavojaus skambutis.

6 prekybos įmonės, kurios negalėjo vykdyti veiklos nuo gruodžio vidurio, skaičiuoja, kad per mažiau nei 2,5 mėn. jų negautos pajamos siekia kone 50 mln. Eur.

Pabūsiu visiškai tiksli – tai yra 49.222.346 Eur“, – skaičius įvardijo R. Vainienė.

Ji tikino, kad dar apie 27,7 mln. Eur pinigų yra įšaldyti prekių atsargose, kurių neišjudino elektroninė prekyba, o vien iš negautų 6 įmonių pajamų valstybės biudžetas per šiuos 2,5 mėn. negavo ir daugiau nei 8 mln. Eur pridėtinės vertės mokesčio (PVM) bei apie 757 tūkst. Eur gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

„Dar beveik 1 mln. Eur negavo ir „Sodra“, – sakė ji.

Tiesa, anot R. Vainienės, įmones gelbsti atidėti mokesčiai, tačiau ar jie bus sumokėti ateityje, jau nebėra aišku.

„Prarastų pajamų grandinė driekiasi tolyn ir jau paliečia kitas įmones. Vien verslo nesumokėtas (atidėtas ir pan.) nuomos mokestis siekia apie 5,73 mln. Eur“, – sakė ji.

R. Vainienė prasitarė ir apie prekybos įmonių darbuotojus bei teigė, kad gaunamos išmokos prastovoms pilnai atlyginimų kaštų nepadengia.

„Per šį laikotarpį minimos įmonės turimų etatų skaičių sumažino 435. Daug tai, ar mažai – jūs spręskite. Tai – žmonės, už kiekvieno jų – sava istorija.

Išsaugoti darbuotojus nevykdant veiklos padėjo ta viena mintis, tai – laikina, vėliausiai kovo pradžioj vienaip ar kitaip pradėsime veikti, scenarijus C – kaip svajonė, kaip teisėtas lūkestis. Tačiau jis tolsta lyg miražas.

<...> jei nedirbsime, tai nežinau, kaip ir begyvensime“, – kalbėjo R. Vainienė.

Prekybos įmonių asociacijos direktorė prasitarė ir apie situaciją dėl valstybės mokamos paramos. Jos teigimu, įmonės šiandien jos negauna.

„Paramos forma – įmonės negauna, arba gauna labai jau ploną.

Kai mūsų nariai pateikė konkrečius skaičius, tai (parama-red.) maždaug 10 proc. nuostolio tik dengia, lyginant su pirmosios bangos laikotarpiu, tai ta parama yra mažesnė kokius 4-5 kartus, o kai kas jos išvis negauna“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)