Aišku, niekas šio pasiūlymo rimtai nepriėmė ir visi draugiškai pasijuokė. Tačiau netrūko ir griežtesnių nuomonių susikirtimų.

Ginčas tarp Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininko pavaduotojo Algirdo Markevičiaus ir Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidento Sigito Gailiūno kilo diskutuojant apie maksimaliojo darbo laiko reikalavimus. Nesutarta dėl to, ar pietų pertrauka turėtų būti įskaityta į 12 val. pamainą, ar ne.

„Ar jūs norite, kad žmonės dirbtų po 13 val., o likusias 11 miegotų? Kaip tokiomis sąlygomis turi augti vaikai? Tai ir prie alkoholizmo veda“, – kalbėjo A. Markevičius.

Į ką S. Gailiūnas atšovė, kad dėl alkoholio tie vaikai kartais ir atsiranda.

Nori siestų

Dar vienas nesutarimas kilo kalbant apie darbo laiko režimo reguliavimą. Profsąjungos siūlė, kad darbo laikas būtų nustatomas darbdavio, tačiau suderinus su darbuotojų atstovais.

„Pavyzdžiui, dėl suskaidyto darbo laiko režimo. Juk tai labai nepatogu gyvenantiems tolėliau nuo darbovietės. Nebent jūs siūlytumėte sekti Ispanijos pavyzdžiu ir įvesti siestas – tai būtų naujovė“, – ironizavo A. Černiauskas.

Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas pasakojo, kad „Maximos“ darbuotojus kartais iškviečia padirbėti po dvi valandas, ir jiems netgi brangiau kainuoja atvykti bei grįžti, nei jie per tą laiką uždirba.

Diskutuota ir dėl viršvalandžių ribojimo. Darbdaviai prašė, kad jiems būtų suteikta galimybė per savaitę liepti dirbti 8 val. viršvalandžių, o Lietuvos verslo darbdavių konfederacija Prezidiumo narys Vytautas Vidmantas Zimnickas ramino, kad iš savo patirties žino, jog su darbuotojais susitarti galima tik gražiuoju, nes kitu atveju jie tiesiog nedirbs, o dėl to ir piktnaudžiavimų nebus.

Naująjį Darbo kodekso projektą rengusios darbo grupės vadovas Tomas Davulis galiausiai pabrėžė, kad visas šias sąlygas vėliau bus galima pagerinti arba pabloginti kolektyvinėse sutartyse.

Tačiau viso posėdžio metu vis pasigirsdavo pasisakymų, kad šios diskusijos niekur neveda. „Vėl kiekvienas liksime prie savo nuomonių“, – sakė Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo viceministras Gintaras Klimavičius.

„Dirbome pusantros valandos ir dėl nieko nesusitarėme, tai kam laiką deginame?“, – klausė V. V. Zimnickas.

Dar posėdžio pradžioje pasigirdo klausimas, ar Seimas, kur artimiausiu metu bus svarstomi Socialinio modelio teisės aktai, prašė Trišalės tarybos nuomonės – galbūt jie be reikalo susirinko? Tačiau A. Černiauskas patikino: „Dar paprašys, nes tik ketvirtadienį šis klausimas bus darbotvarkėje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)