Finansų ministru siūlomas Vilius Šapoka, iki šių metų liepos pabaigos dirbęs Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktoriumi.

Vilius Šapoka

37 metų ekonomistas iki darbo centriniame banke buvo Vertybinių popierių komisijos, 2012-ųjų pradžioje prijungtos prie Lietuvos banko, pirmininkas. Jis yra dirbęs tuometiniame Lietuvos taupomajame banke (dabar „Swedbank“), Finansų ministerijoje.

2012-ųjų rudenį Seimo rinkimus laimėjusios Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius tuomet minėjo V. Šapoką kaip vieną galimų kandidatų į finansų ministrus, tačiau V. Šapoka sakė tokia galimybe nesidomintis.

Ūkio ministru teikiamas socialdemokratas 32-ejų Mindaugas Sinkevičius nuo 2011 metų balandžio dirba Jonavos rajono meru, 2015 metų kovą pirmą kartą rengtuose tiesioginiuose mero rinkimuose perrinktas rajono meru.

Daktaro laipsnį turintis M. Sinkevičius Jonavos rajono savivaldybės taryboje dirba nuo 2007 metų, nuo 2008 metų kovo iki 2009 metų dirbo savivaldybės mero pavaduotoju.

Mindaugas Sinkevičius

M. Sinkevičiaus tėvas yra buvęs Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, mama - Aplinkos apsaugos agentūros Bendrųjų reikalų skyriausi vyriausioji specialistė, buvusi Jonavos trąšų gamintojos „Achema“ inžinierė technologė. Sesuo Rūta Jasilionė - advokatų kontoros „Valiūnas ir partneriai Ellex“ advokato padėjėja.

Lapkričio pradžioje Socialdemokratų partijai pritarus M. Sinkevičiaus kandidatūrai į ūkio ministrus pats politikas teigė, kad į būsimas pareigas žiūrintis ne kaip į avantiūrą, o nuoseklų kopimą karjeros laiptais. Jis yra minimas tarp kandidatų į socialdemokratų vadovus.

Susisiekimo ministru siūlomas 47-erių ekonomistas, tarptautinių santykių ir politikos išsilavinimą turintis Rokas Masiulis kandenciją baigiančioje Vyriausybėje nuo 2014 metų rugsėjo dirbo energetikos ministru.

Rokas Masiulis

Iki tol nuo 2010 metų vadovavo naftos krovos bendrovei „Klaipėdos nafta“. Prieš tai jis buvo dabar jau panaikintos energetikos bendrovės „Leo LT“ verslo vystymo direktorius ir valdybos narys, 14 metų jis dirbo įmonėse „Arthur Andersen“ ir „Ernst & Young“, kur vadovavo energetikos sektorių aptarnaujantiems padaliniams.

Nepartinis R. Masiulis yra vedęs, turi sūnų. Jo brolis - telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ generalinis direktorius Petras Masiulis.

Žemės ūkio ministru siūlomas 56-ių metų Bronius Markauskas yra ūkininkas. Žemdirbių teises B. Markauskas aktyviausiai gynė 2003 metais, kai su bendražygiais organizavo kelių blokadą Lietuvoje ir reikalavo didesnės piniginės paramos pieno gamintojams. Blokada nutraukta tik gavus Vyriausybės pažadą skirti paramą.

Bronius Markauskas

2004 metais už blokadas teismas B. Markauskui skyrė 60 parų arešto, atidedant bausmę vieneriems metams. Kartu buvo nuteisti 4 ūkininkai.

Tačiau 2013 metų pabaigoje Europos Žmogaus Teisių Teismas paskelbė, jog bausmė buvo neproporcinga. Vyriausybei sprendimą apskundus, 2015 metais to paties teismo Didžioji kolegija pakeitė sprendimą ir paskelbė, kad Lietuva turėjo teisę nubausti ūkininkus areštu.

B. Markauskas yra turi inžinieriaus elektriko specialybę. Nuo 1990 metų savo gimtajame Trušelių kaime, Klaipėdos rajone ūkininkauja.

Dar prieš tapdamas ūkininku B. Markauskas jau buvo išrinktas Pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininku, o 2006 metais tapo Žemės ūkio rūmų, atstovaujančių daugeliui Lietuvos žemės ūkio ir kaimo reikalų asociacijų, pirmininkas. Pastaruoju metu jis ėjo šios organizacijos vicepirmininko pareigas.

Energetikos ministru siūlomas 34-erių Žygimantas Vaičiūnas šiuo metu dirba Lietuvos energetikos atašė Briuselyje. Iki 2014 metų rugsėjo jis dirbo tuometinio energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus patarėju, o 2011-2012 metais - energetikos viceministru.

Žygimantas Vaičiūnas

Energetikos ministerijoje Strateginio planavimo ir ES reikalų skyriaus vedėju pradėjo dirbti 2009 metais.

Politikos mokslų magistro laipsnį turintis Ž. Vaičiūnas dar studijuodamas pradėjo dirbti analitiku Vilniaus regiono plėtros agentūroje, vėliau dirbo analitiku Strateginių studijų centre.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)