Kosmetologės klientams teikia nemažai paslaugų, kurias pagal įstatymus gali teikti tik gydytojai dermatologai sveikatos priežiūros įstaigoje. Pavyzdžiui, lygina raukšles botulino toksino injekcijomis, šalina karpas ir papilomas specialiu aparatu. Tačiau ilgametę darbo praktiką turinčiai panevėžietei kosmetologei Remigijai Sušinskienei nepasisekė.

Trečiadienį Panevėžio apylinkės teismas ją pripažino kalta baudžiamojoje byloje. Ją iškėlė kosmetologės paslaugomis nepatenkinta klientė Milda Pinigienė.

Teismas konstatavo, kad grožio puoselėjimo specialistė, klientei elektrokoaguliacijos metodu pašalinusi karpas ir papilomas, nesunkiai sutrikdė sveikatą, nes neturėjo reikiamos kvalifikacijos, teikė paslaugą ne gydymo įstaigoje, nesilaikė sterilumo, higienos reikalavimų. Dėl to klientei buvo padarytas odos 31 pažeidimas.

Panevėžio poliklinikos patalpose privatų kosmetologijos kabinetą turinti R. Sušinskienė nuteista pusantrų metų laisvės apribojimu.

Ji M. Pinigienei privalės atlyginti 1500 eurų neturtinę ir 180 eurų turtinę žalą. Kosmetologei taip pat teks atlyginti klientės išlaidas advokatui, sumokėti nurodyta įmoką į nukentėjusių asmenų fondą – iš viso per 1000 eurų.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką, odos, odos priedų ir paodžio pažeidimų gydymas, taikant elektrokoaguliacijos metodą, gali būti atliekamas tik gydytojo dermatovenerologo.
R. Sušinskienė yra įgijusi slaugytojos profesiją, tačiau 2009 metais pasibaigus bendrosios praktikos slaugytojos licencijai jos nepratęsė.

Dėl skirtos bausmės sutrikdyta kosmetologė sakė pasitarsianti su advokatu, ar skųsti nuosprendį.

Kaip prieš posėdį teigė M. Pinigienė, ji tikisi teisingo sprendimo, kad bus objektyviai įvertinta byloje esanti medžiaga ir priimtas atitinkamas sprendimas.

Milda Pinigienė
Paskelbus nuosprendį ji greitai išėjo iš salės.
R. Sušinskienė taip pat buvo kaltinama neteisėtu vertimusi ūkine komercine veikla, tačiau teismas ją išteisino.

Nesijautė kalta

Ši reta byla Panevėžio apylinkės teisme buvo pradėta nagrinėti praėjusių metų gegužę ir nagrinėjama uždaruose posėdžiuose. Tada R. Sušinskienė „Sekundei“ sakė, kad savo kaltės neįžvelgia.

R. Sušinskienei buvo iškelta baudžiamoji byla dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Pirmadienį kosmetologė ir klientė susitiko Panevėžio miesto apylinkės teisme. Byla buvo nagrinėjama uždarame posėdyje.

Pasak kosmetologės, klientė karpoms ir papilomoms šalinti pasirinko elektrokoaguliacijos metodą, kai prie odos darinio pridedamas elektrinis peiliukas ir, nesukeliant kraujavimo, darinys pašalinamas. Tuo momentu, kai šiuo peiliuku šalinamas odos darinys, šiek tiek skauda.

Kaip tvirtina R. Sušinskienė, ji apie tai klientę įspėjusi. Be to, paaiškinusi, kad darinių vietoje susidariusius šašelius reikia tepti tam tikru tepalu, juos prižiūrėti.

Specialistė moteriai rekomendavo konkrečią priemonę. Kosmetologės teigimu, po procedūros labai svarbu tinkamai prižiūrėti žaizdeles, kad jos gytų, nekiltų infekcijos rizika
Per procedūrą ji klientei pašalino tik dalį papilomų ir karpų, dėl kitų patarė kreiptis vėliau.

Po penkių dienų į jos kabinetą įžengusi M. Pinigienė pradėjo reikšti pretenzijas, kad specialistė nudeginusi jai odą, nepritaikiusi nejautros. Klientė pareikalavo kosmetologės pateikti licenciją, įmonės dokumentus. Visa tai vyko kitų lankytojų akivaizdoje. Įsižeidusi kosmetologė atsisakė parodyti dokumentus.

Pasak kosmetologės, klientė iš karto nepuolė jai grasinti teismu. Iš pradžių pareikalavo sumokėti 10 tūkst. litų kompensaciją. R. Sušinskienė atsisakė, nes nematė savo kaltės.

Neapibrėžta kompetencija

Panevėžio apylinkės teismui pradėjus nagrinėti šią bylą, R. Sušinskienės kolegos prabilo, kad teisės aktai aiškiai neapibrėžia kosmetologų kompetencijos ribų. Neaišku, kokias paslaugas gali teikti slaugytojos išsilavinimą ir galiojančią licenciją turinti kosmetologė ir kokias – tik kosmetologų kursus baigusi darbuotoja.

Pasak jų, situacija tokia, kad įstatymai tarsi ir nesuteikia teisės, bet ir neuždraudžia teikti tam tikrų paslaugų. Todėl kiekvienas juos interpretuoja savaip.

Sveikatos apsaugos ministerija tvirtina, kad kosmetologijos paslaugų teikimo tvarkoje numatyta, jog odos, odos priedų ir paodžio pažeidimų gydymas, taikant elektrokoaguliacijos ir krioterapijos metodus, odos atsluoksniavimą; senėjančios odos atsluoksniavimas, senėjančios odos ir hiperhidrozės koregavimas konservatyviaisiais ir invaziniais metodais; lazerio terapija priskirtini gydytojo dermatovenerologo kompetencijai.

Šias paslaugas gali teikti gydytojas dermatovenerologas, turintis medicinos praktikos licenciją. Tokios paslaugos gali būti teikiamos tik sveikatos priežiūros įstaigose.

Kosmetologai gali teikti higieninės ir dekoratyvinės kosmetikos paslaugas.