Pensininkė Onutė tiesiai į ten, kur sėdi „Sodros“ vadovybė, atėjo išsiaiškinti, kodėl dar negavo pensijos. Moteris yra iš tų, kam pensija nešama į namus ir pasiekdavo ją lig šiol esą visada tą pačią mėnesio dieną – 10. Jau 14 d., o pinigų – nė kvapo.

„Atvažiavau išsiaiškint, todėl, kad telefonai neatsako, užėmimą rodo ištisai. Pusantros valandos šiandien nuo 8 ryto pradėjau skambint. Prašom palaukt, prašom palaukt, man atsibodo laikyt ragelį mobilų“, – pasakojo Onutė.

Pensininkė apklausė kaimynes – jos pensijas jau gavusios, nors lig šiol pirmaudavo Onutė.

„Sodra“ pripažįsta: 25 savivaldybėse paštininkus per viešąjį konkursą pakeitus 4 kitų įmonių pensijų išnešiotojams, susirūpinimo tikrai daug. Kasdien – nuo 4 iki 5 tūkst. skambučių.

„Taip tiksliai minutėj, valanda valandoj grafiko neatitaikysime. Sutarta su tomis bendrovėmis, kurios neša, kad jos atneštų maksimaliai kuo arčiau to laiko, bent jau tą dieną ar panašią, artimą dieną, kaip nešdavo iki šiol Lietuvos paštas. Tikrai prašome kantrybės, pensijos visiems bus pristatytos, jeigu ne iš pirmo karto, tai eis žmogus antrą kartą, ieškos, neš“, – sakė „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

„Adreso neatitikimas, sudėtingas patekimas į laiptinę, kadangi mes visų tų duomenų neturime ir juos renkamės dirbdami, tai dėl šitų priežasčių vieno žmogaus paieška užtrunka. Automatiškai, vieno žmogaus paieškai užtrukus, nusikelia kito žmogaus aplankymas ir taip dėliojasi vėlavimų grandinė“, – teisinosi bendrovių „Bastaras“ ir „Rausidas“ vadovas Paulius Rakauskas.

Žmonės raminami – pinigai juos pasieks, pensijų nešiojimas vyksta 10–26 dienomis.

„Ir aš dabar turiu, kaip ir ponia sako, iki 26 dienos, ką, atsisėsti ir sėdėti? Nei duonos gabalėlio, viena gyvenu. Nei valgius, nei ką. Gultis ir ko laukt? Mirties?“, – klausė pensininkė Onutė.

„Sodra“ sako, kad daugiausia rūpesčio signalų iš ten, kur ir pensiją į namus gaunančiųjų daugiausia – Vilniuje, Kaune ir jų rajonuose. Iš viso naujovė liečia beveik 100 tūkst. pensininkų visoje Lietuvoje.

Tie, kas pensijų dar laukia, susirūpinę, kad tik jų neatneštų sutemus. Pensijų išnešiotojai sako, kad dirbama iki 17 val., vėliau į namus einama tik jeigu taip sutarta su pensininku, kuris, pavyzdžiui, yra dirbantis ir pats negali anksčiau. Nes esą suprantama, įsileisti nepažįstamą – nejauku.

Pensijų išnešiotojai žada, kad kitą mėnesį pinigų pristatymas į namus vyks daug sklandžiau. „Sodra“ registruoja atvejus, kur dabar vėluojama ir sako kalbėsis su bendrovėmis.