Dabar Utenos centrinė dalis patenka į zoną, kur šeimos negali pasinaudoti finansine paskata. Nors yra galimybė gauti paramą, perkant būstą kituose miesto rajonuose, Utenos mero teigimu, toks kriterijus prieštarauja pačiai paramos suteikimo esmei.

„Pats pasirinktas kriterijus – gal jis tinka didmiesčiams ir kurortams, bet mes kalbame apie Uteną, kuri yra regiono centras, didelis pramonės centras ir tos kainos atvirkščiai – rodo, kad mes vykdome savo regiono misiją, kad čia žmonės nori pirkti, kad jie čia gauna darbus. Tai mes, tokie miestai galime padėti spręsti tuos uždavinius, kurių siekiama ta parama – sumažinti vidinę migraciją, išorinę migraciją“, – BNS kalbėjo rajono meras.

„Tas kriterijus, tokių miestų kaip Utena atžvilgiu mums pasirodė tiesiai šviesiai kvailas“, – pridūrė jis.

Jis svarstė, kad žmonės, su parama įsigiję pigesnį būstą atokiuose regionuose, vis vien turės važiuoti didelius atstumus, kad pasiektų darbovietes.

A. Katino teigimu, Utenoje darbuotojų trūkumo problema yra labai opi ir miestas pats ieško būdų, kaip čia išlaikyti jaunas šeimas.

„Studentai atvažiuoja čia mokytis, mes juos norėtume sustabdyti, kad jie čia ir liktų, gimdytų vaikus. Kas dar buvo skaudu, kad mes patvirtinome panašią biudžetinę programą, nuo sausio pirmosios mes siūlome jaunoms šeimoms už nuomą pinigus duoti, po 20 eurų mėnesiui kiekvienam šeimos nariui. Tikėjomės, kad suglausime pečius su valstybe“, – kalbėjo meras.

A. Katinas Vyriausybei, Seimui ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai išsiuntė prašymą atsisakyti kriterijaus, kad į paramą gali pretenduoti šeimos, perkančios būstą regione, kur nekilnojamojo turto kaina yra daugiau nei 65 proc. mažesnė negu brangiausias butas daugiabučiame name – pastarojo vertę nustato Registrų centras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija BNS patvirtino, kad tokį Utenos mero raštą gavo, tačiau nurodė kol kas negalinti komentuoti, ar į pasiūlymus bus atsižvelgta.

Nuo rugsėjo 1 dienos įsigaliojęs Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymas numato galimybę jaunoms šeimoms gauti subsidiją, skirtą pirmojo šeimos būsto kredito daliai apmokėti arba pradiniam įnašui padengti.

15 proc. kredito vertės subsidiją pirmajam būstui gaus jaunos šeimos be vaikų, 20 proc. – auginančios vieną vaiką, 25 proc. – du vaikus, 30 proc. – tris ir daugiau vaikų, padengiant iki 87 tūkst. eurų paskolą. Iki 15 proc. paskolos bus galima panaudoti žemės sklypui pirkti, o subsidiją – pradiniam įnašui padengti.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)