Ch.Lagarde pabrėžė, kad Atėnai turi vykdyti reformas, bet pridūrė: „Kitas žingsnis – skolų restruktūrizavimas, kuris, mūsų nuomone, reikalingas Graikijos atveju, kad būtų užtikrintas skolų tvarumas.“

Graikija yra aštrios krizės padėtyje, kurią reikia spręsti, – ji sakė per vieną konferenciją Vašingtone. – Esame visiškai angažuoti, kad padėtume surasti sprendinį.“

Praeitą savaitę paskelbtoje ataskaitoje TVF nurodė, kad Graikijos oficialieji skolintojai Europos Sąjungoje turėtų dvigubai pratęsti Graikijos skolų grąžinimo laikotarpį, taip pat skirti tai šaliai dar 36 mlrd. eurų, kad jos finansų sistema išliktų tvari.

Tačiau Europos Komisija ir Europos centrinis bankas spaudžia Atėnus priimti griežtų biudžeto ir politikos korekcijų paketą, kurio Graikija iki šiol kratėsi.

Graikijos bankai liks uždaryti iki pirmadienio

Graikijos bankai liks uždaryti iki pirmadienio, pranešė Finansų ministerija, vyriausybei skubiai rengiant naujus pasiūlymus kreditoriams, kurie turėtų leisti paskutinę minutę išvengti šalies pasitraukimo iš euro zonos.

„Bankų atostogos pratęsiamos iki liepos 13 dienos“, – sakoma trečiadienį paskelbtame Finansų ministerijos pranešime. Vienas ministerijos šaltinis patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad per dieną leidžiama išsigryninti pinigų suma nebus keičiama.

Bankai yra uždaryti nuo birželio 28 dienos, o graikams leidžiama išsiimti iš bankomatų ne daugiau negu 60 eurų per dieną, siekiant išvengti grynųjų pinigų stygiaus po to, kai vyriausybė paskelbė referendumą dėl Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) iškeltų finansinio gelbėjimo plano sąlygų.

Per tą referendumą 61 proc. balsavo prieš naujausius skolintojų pasiūlymus, todėl Atėnų santykiai su daugeliu partnerių Europoje dar labiau pašlijo.

Pasisakydamas Europos Parlamente anksčiau trečiadienį, Graikijos premjeras Alexis Tsipras pažadėjo pateikti „įtikinamus“ reformų planus iki galutinio termino ketvirtadienį, iškelto nusivylusių Europos lyderių.

Graikijos vyriausybė pažadėjo nuo ateinančios savaitės pradėti vykdyti pensijų ir mokesčių reformas, kurių reikalavo skolintojai, mainais prašydama trejų metų kredito sutarties, kuri leistų atitraukti šalies finansų sistemą nuo žlugimo slenksčio.

„Rytoj mes atvirai pateiksime savo pasiūlymus su patikimomis reformomis, kad pasiektume tai, ką vadiname sąžiningu kompromisu“, – sugrįžęs iš Strasbūro A.Tsipras sakė Graikijos prezidentui Prokopiui Pavlopoului.

Premjeras pridūrė, kad mainais prašė „aiškių pasižadėjimų“ dėl finansavimo ir Graikiją žlugdančios skolų naštos mažinimo.

Kapitalo kontrolės priemonės leido Graikijos bankams išsilaikyti, bet pareigūnams sunkiai sekasi papildyti grynųjų pinigų atsargas bankomatuose, o papildomi kliuviniai importui didina nuogąstavimus, kad šalyje gali pristigti prekių ir vaistų.

ECB pasiruošęs Graikijai pasitraukiant taikyti nestandartines priemones

Europos centrinis bankas (ECB) pasiruošęs įgyvendinti naujų politinių priemonių, jeigu Graikija paliks euro zoną. Tokią informaciją vienam iš Estijos leidinių ketvirtadienį pateikė ECB valdybos narys Ardo Hanssonas. Apie tai praneša "Reuters".

"Esame priversti imtis vis daugiau veiksmų dėl tokios galimybės, nes tokio scenarijaus tikimybė, deja, vis labiau auga", - kalbėjo Estijos centrinio banko vadovo pareigas einantis A. Hanssonas laikraščiui "Postimees".

"Galime pasinaudoti plačiu nestandartinių monetarinės politikos priemonių asortimentu, artimai bendradarbiauti su kitais centriniais bankais. Esame pasirengę įgyvendinti tokias galimybes, jeigu to prireiktų", - teigė pareigūnas.

A. Hanssonas nurodė, kad Graikijos pasitraukimas iš euro zonos, vadinamas "Grexit", nebūtų pageidaujamas, tačiau būtų klaidinga bandyti išvengti jo bet kokia kaina. Graikijai neturi būti suteikiamas tuščias čekis - tai pažeistų visas bendrosios valiutos sąjungos nuostatas.

Europos centrinis bankas dar trečiadienį pranešė nusprendęs nebedidinti paramos Graikijos bankų sektoriui tol, kol nebus išspręsta dėl įsiskolinimų susidariusi krizė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)