VILIBOR – tai palūkanų normos, kuriomis bankai pageidauja paskolinti lėšų litais kitiems bankams. Skaičiuojamos ir skelbiamos 1 nakties, 1 savaitės, 2 savaičių, 1 mėnesio, 3 mėnesių, 6 mėnesių ir 1 metų VILIBOR. 6 mėn. VILIBOR

Pagal naująją tvarką į VILIBOR skaičiavimą bus įtraukiamos bankų, kurių reitingas ne daugiau kaip dviem pakopomis mažesnis už žemiausią Lietuvai suteiktą reitingą, palūkanos.

Atrenkant bankus, pagal kurių kotiruotes skaičiuojamas VILIBOR, bus atsižvelgiama ne tik į tarpbankinių paskolų ir indėlių, bet ir į atpirkimo, išankstinius valiutos keitimo ir valiutos apsikeitimo sandorius tarp rezidentų litais. Šių sandorių kainai įtakos turi ir VILIBOR, tad įtraukus juos į atrankos kriterijus, būtų tiksliau atspindėtos tarpbankinės rinkos tendencijos.

Pasak centrinio banko, dėl pastaruoju metu sumažėjusio tarpbankinės rinkos aktyvumo ankstesnė apskaičiavimo metodika nebeatitiko šių dienų reikalavimų.

Bankas tikisi, kad reitingo reikalavimo kartelė atsijos gerokai nuo rinkos vidurkio nutolusias kotiruotes, todėl nebebus eliminuojamos mažiausia ir didžiausia reikšmės, kaip buvo daroma iki šiol. Be to, iki šešių mėnesių bus prailgintas tarpbankinės rinkos apyvartos vertinimo intervalas. Iki šiol buvo atsižvelgiama į paskutinių trijų mėnesių prekybos rezultatus.

Preliminarūs Lietuvos banko vertinimai rodo, kad VILIBOR palūkanos perskaičiavus jas tiek pagal naująją, tiek pagal senąją tvarką turėtų sumažėti.

Šiuo metu 6 mėn. VILIBOR, pagal kurias skaičiuojamos būsto paskolų palūkanos pasiskolinusiems litais, yra 1,01 proc. Palyginimui – tokio pat laikotarpio EURIBOR sudaro 0,331 proc.

Naujoji Vidutinių tarpbankinių palūkanų normų VILIBOR apskaičiavimo ir skelbimo tvarka turėtų įsigalioti nuo pirmadienio, liepos 15 d., apie pakeitimus paskelbus „Valstybės žiniose“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)