Nuo šiol prekybos centrų ir didesnių parduotuvių pirkėjai turės naudoti savus maišelius arba mokėti už plastikinius, rašo bbc.com.

Aplinkosaugininkai pasveikino tokį žingsnį, bet paragino įvesti platesnio masto schemą, kuri apimtų visas mažmeninės prekybos parduotuves ir visų tipų maišelius.

Anglija yra paskutinis Didžiosios Britanijos regionas, pradėjęs prašyti mokesčio už maišelius.

Parduotuvės, kuriose dirba 250 ar daugiau darbuotojų, už kiekvieną maišelį parduotuvėse pirktoms prekėms ar prekių pristatymams į namus privalo prašyti mažiausiai penkių pensų. Tačiau mažesnėms parduotuvėms ir popieriniams maišeliams taikoma išimtis.

Už maišelius nereikės mokėti perkant žalią mėsą, vištieną ar žuvį, taip pat receptinius vaistus, tam tikrus šviežius produktus, pavyzdžiui, gėles ar bulves, arba tokį nesupakuotą, valgymui paruoštą maistą kaip skrudintos bulvytės.

Šios išimtys reiškia, kad ši priemonė gali nebūti tokia sėkminga, kaip kituose Didžiosios Britanijos regionuose, tvirtina aplinkos apsaugos aktyvistai.

Plastikiniai maišeliai nesuyra ir gali išlikti tarp užkastų atliekų šimtus metų.

Vyriausybė tikisi, kad Anglijoje įvesta schema plastikinių pirkinių maišelių naudojimą prekybos centruose sumažins 80 proc., o prabangiose parduotuvėse – iki 50 proc.

Manoma, kad per ateinantį dešimtmetį tai padės sutaupyti 60 mln. svarų iš šiukšlių rinkimo išlaidų ir surinks 730 mln. svarų kilniems tikslams.

Tačiau Alice Ellison iš Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos konsorciumo sakė, kad toks mokestis vartotojams siunčia „trikdančią, sudėtingą žinią“ ir priduria, kad Anglija turėjo įvesti tokią pačią politiką kaip ir likusiose Didžiosios Britanijos dalyse, kur visos parduotuvės ima mokestį už bet kokio tipo vienkartinius maišelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)