„Ministro iniciatyva norime tartis, kalbėtis su verslu prieš Seimo sprendimus. Daugiausiai bus kalbama apie specializuotų parduotuvių steigimą - kaip jos galėtų atrodyti, veikti - apie tai bus diskusijos“, - BNS teigė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Praėjusių metų gruodį sveikatos apsaugos ministras teigė, kad specializuotos alkoholio parduotuvės Lietuvoje galėtų atsirasti 2018 metais, o jų skaičių ketinama nustatyti atsižvelgiant į gyventojų skaičių.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas tikina, kad dėl specializuotų parduotuvių steigimo skuboti sprendimai negalimi.

„Mes prašome Vyriausybės ir visų minsiterijų atlikti poveikio - kaštų ir naudos vertinimo analizę. Nes iš esmės keičiamas reguliavimas, kuris turės įvairialypes pasekmes tiek valstybės biudžetui, tiek socialiniam kontekstu, ypatingai kaimo vietovėse, mažesniuose miesteliuose tiek dėl didėsiančios bedarbystės, tiek dėl „šešėlio“, prarastų pajamų dalies ir investicijų, kurias reikės pasidaryti“, - BNS teigė L. Vilimas.

Pasak jo, kai toks vertinimas bus, tada bus galima „drąsiau kalbėti ir priiminėti sprendimus“.

L. Vilimo skaičiavimais, specializuotų parduotuvių steigimas verslui kainuos šimtus milijonus investicijų, o valstybės biudžetas per metus praras apie 50 mln. eurų (be sumažėjusių pajamų iš akcizo).

Parlamentui yra pateikti du įstatymų paketai, numatantys specializuotų alkoholio parduotuvių steigimą, amžiaus, nuo kurio galima pradėti vartoti svaigalus, vėlinimą ir laiko, kada draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus, ankstinimą.

Vieną projektų paketą parengė daugiau kaip 20 buvusios kadencijos Seimo narių konservatorių, kitą – daugiau kaip 50 tūkst. Lietuvos piliečių.

Jų pasiūlymai didžiąja dalimi sutampa arba yra panašūs.

Pagal projektus, siūloma steigti specializuotas alkoholinių gėrimų parduotuves, kurios turėtų būti visiškai izoliuotos nuo gyvenamųjų ar kitų patalpų, nesusijusių su prekyba.

Vienas projektas leistų parduotuvėse išlaikyti alkoholio skyrių, tačiau jame būtų galima parduoti tik silpnuosius gėrimus, kitas išvis nenumato tokios galimybės.

Siūloma drausti alkoholiu prekiauti nuo 20 val. iki 10 val. darbo dienomis ir šeštadieniais nuo 15 val. iki 10 val. sekmadieniais mažmeninės prekybos vietose.

Dabar draudimas galioja nuo 22 val. iki 8 val. visomis dienomis.

Taip pat norima pavėlinti amžių, nuo kada būtų galima legaliai vartoti svaigalus.

Dabar nustatytą 18 metų amžiaus cenzą siūloma keisti į 20 metų.

Be to, norima pardavėjus įpareigoti užtikrinti, kad asmenys iki 20 metų nebūtų įleidžiami į alkoholinių gėrimų parduotuves.

Savivaldybių taryboms būtų suteikta teisė nustatyti vietas ar teritorijas, kur būtų draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Projektuose numatytas ir alkoholio reklamos draudimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)