Kaip praneša STT, rizikų aptikta „Raseinių komunalinės paslaugos“, „Raseinių autobusų parkas“, „Raseinių vandenys“, „Raseinių šilumos tinklai“ ir „Raseinių butų ūkis“ įmonėse.

„Nustatyta, kad nebuvo užtikrinta aiški ir skaidri valdomų įmonių valdybų narių atranka, o administracijos direktoriui suteikti platūs diskreciniai įgaliojimai leido sudaryti ir dažnai keisti įmonių valdybų narius, didino subjektyvių sprendimų priėmimo tikimybę“, - teigiama pranešime.

Taip pat, pasak STT, nebuvo užtikrinta vieša ir konkurencinga bendrovių vadovų atrankos procedūra: įmonių vadovai paskirti iš vienintelių kandidatų, o jų skyrimo procesui įtaką galėjo daryti savivaldybės politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai.

Atlikus analizę nustatyta ir tai, kad savivaldybėje ir jos valdomose įmonėse neskiriama dėmesio Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo vykdymo priežiūrai ir nepotizmo rizikų valdymui, nenustatytas aiškus šio proceso kontrolės mechanizmas, todėl dalis administracijos valstybės tarnautojų, įmonių valdybų narių, vadovų, viešuose pirkimuose dalyvaujančių asmenų nustatyta tvarka ir terminais neteikia privačių interesų deklaracijų arba netinkamai deklaruoja giminystės ar kitus ryšius, dėl kurių gali kilti interesų konfliktai, teigia STT.

Pasak STT, taip pat nustatyti atvejai, kai ,,Raseinių komunalinės paslaugos“ ir „Raseinių autobusų parkas“ valdybų nariai nevengė interesų konfliktus keliančių situacijų arba nuo jų tinkamai nenusišalino.
Pranešime teigiama, kad „Raseinių komunalinės paslaugos“ dalyvauti viešuose pirkimuose tendencingai kvietė tuos pačius tiekėjus, o „Raseinių autobusų parkas“ sandorius dėl specialiais maršrutais vežamų keleivių sudarė be viešųjų pirkimų procedūrų.

Šiuo metu STT Šiaulių valdybos pareigūnai atlieka tris ikiteisminius tyrimus dėl galimai neskaidriai vykdytų viešųjų pirkimų savivaldybės administracijoje, taip pat „Raseinių vandenys“. Įtarimai dėl korupcinių nusikaltimų šiose bylose iš viso pareikšti 17 asmenų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)