Jis palygino, kiek kainuoja dviejų naktų viešnagė dviem suaugusiems ir dviem vaikams spalio 13 – 15 savaitgalį Birštone ir į geriausiųjų atitinkamų šalių dešimtukus įeinančius SPA Norvegijoje, Šveicarijoje, Suomijoje bei Vokietijoje.

Skirtumai – kaip ant delno. Jei už tokį savaitgalį su šeima Norvegijoje puikiai vertinamame ir žinomame „Son SPA“ sumokėsite 753 eurus, poilsiaudami Birštone įsikūrusiame „Vytautas Mineral SPA“ kone tiek pat – 718 eurų, o štai „Eglės“ sanatorijoje – 504 eurus.

Nedaug, bet kiek brangesnis poilsis bus Šveicarijos SPA – 842 eurai, o štai Suomijoje ar Vokietijoje sumokėsite netgi mažiau. Suomijoje toks poilsis atsieis 472 eurus, Vokietijoje – 374 eurus.

Tokius skaičius pateikia apgyvendinimo paslaugų rezervavimo puslapis booking.com.

Pjaunama šaka ant kurios sėdime

Pats Ž. Mauricas neslėpė ironijos dėl tokių kainų skirtumų.

„Jei planuojate su šeima pasidžiaugti spalvotu rudeniu atsipalaiduodami SPA centre, primygtinai rekomenduoju Lietuvą, pavyzdžiui, Birštoną.

Kainos tokios pat kaip Šveicarijoje ir Norvegijoje, tad nėra jokio reikalo, norint pasigirti prieš kaimynus, belstis į užsienius.<...> Darbuotojai yra pastatyti į savo vietą ir nedrasko akių: uždirba lygiai 5 kartus mažiau nei Suomijoje, 7 kartus nei Norvegijoje ir 10 kartų mažiau nei Šveicarijoje“, – juokavo ekonomistas.

Vis dėlto DELFI jis atviravo, kad situacija jam neatrodo tokia jau juokinga: „Pats svarbiausias dalykas, dėl kurio kainos tokios didelės, manau, ciklinis ekonomikos atsigavimas ir augimas, kuris baigsis cikliniu išsikvėpimu po 1–2 ar 5 metų.

Tai kelia didelį nerimą, jau dabar yra ženklų, kada lenksis ta kainų augimo kreivė, kai viskas pasibaigs, baigsis ir Europos Sąjungos parama, tada paklausa turėtų sumažėti, kainos žemėti.

Lietuvoje taip yra su ekonomika, kad viskas arba nieko. Šiuo metu yra „viskas“ – ateina verslininkas, pakelia kainas du kartus, ir džiaugiasi kiti, kad yra turtuoliai, tačiau tuoj visa tai baigsis.“

Ekonomistas teigia, kad toks kainų kėlimas paslaugų sektoriuje išryškina didelę pajamų nelygybę Lietuvoje, tačiau mano, kad, sprogus kainų burbulai, tai atsirūgs patiems verslininkams ir, galiausia, visiems.
Sudaryta iliuzija yra pavojinga, nes Lietuva nėra izoliuota, esame Europos Sąjungos dalis, ir žmonės anksčiau ar vėliau praregės, o tokie verslininkai pjauna šaką ant kurios sėdi. Jie naudojasi, kad iš Lietuvos nėra lengva išvykti, bet ilgalaikėje perspektyvoje toks kainų kėlimas turės negerų pasekmių Lietuvai.
Žygimantas Mauricas

„Sudaryta iliuzija yra pavojinga, nes Lietuva nėra izoliuota, esame Europos Sąjungos dalis, ir žmonės anksčiau ar vėliau praregės, o tokie verslininkai pjauna šaką ant kurios sėdi.

Jie naudojasi, kad iš Lietuvos nėra lengva išvykti, bet ilgalaikėje perspektyvoje toks kainų kėlimas turės negerų pasekmių Lietuvai, nes didelės kainos mažina motyvaciją čia gyventi, emigrantams grįžti, o imigrantų iš trečiųjų šalių norą čia atvykti“, – sako jis.

Vis tik jis pripažino, kad pats šį kartą rinksis Birštoną.

Nepripažįsta palyginimų

Prekės ženklo „Vytautas Mineral SPA“ vadovė Gailė Pranckutė, išvydusi ekonomisto kainų palyginimus, DELFI teigė, kad „lyginamos neteisingos vertės“.

„Galbūt jis pasirinko liukso klasę, o po kiekviena kaina slepiasi skirtingos paslaugos, suteikiami skirtingi dalykai. Nuotraukoje sunku tai pamatyti, bet rekomenduočiau kainas lyginti ir paslaugas rezervuoti per patį viešbučio tinklalapį, kur būtų galima tikrai įsitikinti, ar lyginamos teisingos paslaugos“, – sako ji.

G. Pranckutė teigia, kad šiuo atveju, kadangi buvo ieškota apgyvendinimo dviem suaugusiems ir dviem vaikams, viešbučio interneto svetainė pateiktų specialų šeimoms skirta pasiūlymą, kuris yra pigesnis.
SPA (asociatyvi nuotr.)

„Pavyzdžiui, spalio 13–15 dienomis mini liukso kambarys šeimai kainuoja 458 eurus. Be to, mes siūlome nemokamą jogą, neribotai lankytis baseinuose ir pirtyse, todėl neaišku, kas įeina į Ž. Maurico pateiktas kainas. Žinau Norvegijoje tokio pat lygio labai gerą SPA, kur viena para dviem asmenimis kainuoja 500 eurų. Turime lyginti atitikmenis, o tam reikia atlikti išsamią ir gilią analizę“, – sako ji.

Paklausta, kodėl tos kainos vis tik tokios didelės, ar tam įtaką turi didelis SPA ir viešbučio užimtumas, ji kartojo, kad lyginami nepalyginami dalykai ir tiek.

Panašiai kalbėjo ir „Eglės“ sanatorijos rinkodaros direktorius Edgaras Briedys.

„Nemačiau Ž. Maurico pateiktos analizės, bet spekuliuoju, darau prielaidas, kad į tuos pasiūlymus gali būti įtraukti visiškai skirtingi dalykai – skirtingas komplektas gali įeiti į kainą. Siūlyčiau geriau ieškoti pasiūlymų per viešbučių rezervacijos puslapį, kur galbūt tam pačiam savaitgaliui booking.com siūlo tik nakvynę su pusryčiais, o viešbučio puslapis jau nakvynę su pusryčiais, pietumis ir vakariene arba kokiomis nors procedūromis“, – sako jis.

E. Briedys atkreipia dėmesį, kad gali būti ir kitų prielaidų, kodėl ta kaina Lietuvos SPA gali pasirodyti aukštesnė nei užsienyje.
Birštonas

„Gali būti taip, kad, pavyzdžiui, būtent tą savaitgalį Norvegijoje ar kokioje Mongolijoje netyčia pasitaikė specialus pasiūlymas su gera kaina, nes jiems reikia užpildyti laisvas vietas. Arba gali būti, kad, tarkime, kito mėnesio kurį savaitgalį jau toje šalyje kaina bus 4 kartus didesnė nei Lietuvoje, nes ten, pavyzdžiui, kokia nacionalinė šventė tomis datomis, ir viskas užpildyta“, – svarstė jis.

Kaina aukšta, nes lietuviai sutinka mokėti

Kelionių agentūros makalius.lt įkūrėjas Rimvydas Širvinskas atkreipia dėmesį ir į kitą aspektą, negu kad viešai pateikia kalbinti SPA.

„Man yra sakę partneriai, kad nepaisant to, jog lietuviai vis kalba apie aukštas kainas – viskas užimta, užimtumas tikrai didelis, ir, pavyzdžiui, kokiame Birštone, žinau, kad 90 proc. sudaro svečių sudaro lietuviai ir tik 10 proc. užsieniečiai. Taigi lietuviai patys sutinka mokėti tokias kainas“, – sako jis.

Kelionių organizatorius pripažįsta, kad kai pats prieš kelerius metus pradėjo projektą, skatinantį keliauti po Lietuvą, susidūrė su problema, kad labai sudėtinga susitarti su daugeliu viešbučių, SPA ar pramogų centrų pasiūlyti geresnius pasiūlymas ar kiek nuleisti kainą.

„Kalbėdavau su partneriais dėl bendradarbiavimo, kad galbūt pasiūlytų kažkokių geresnių pasiūlymų, pridėtų papildomų paslaugų, bet pakankamai dažnai atsiremdavau į jų nuomonę, kad bet kokiu atveju jų viešbučiai ir SPA centrai yra pilni, ypač savaitgaliais, todėl kažką suderinti yra labai sudėtinga.

Suprantu ir verslo pusę – kam mažinti kainas, jei už tokias žmonės mielai važiuoja“, – klausia R. Širvinskas.
Taip, kol žmonės perka, kaina kyla. Vis tiek tai verslas, ne labdaros organizacija, visiems reikia gyventi.
Edgaras Briedys

Su juo iš dalies sutinka ir E. Briedys: „Nesakau, kad visiškai sutinku, bet visai pritariu, kad tai yra viena priežasčių. Bet kodėl tada visi skundžiasi, kad Palangoje viskas brangu, bet vis tiek ten važiuoja vasarą. Taip, kol žmonės perka, kaina kyla. Vis tiek tai verslas, ne labdaros organizacija, visiems reikia gyventi“, – sako jis.

Tuo tarpu R. Širvinskas pateikia patarimą, planuojantiems poilsį ar norintiems atsipūsti keletą dienų.

„Savaitgaliais kainos labai aukštos, bet darbo dienomis jos dažnai būna juokingos, nes užimtumas tuo metu nebūna toks didelis. Pavyzdžiui, Birštone vienai nakčiai už 44 eurus galima pailsėti, kai savaitgalį kaina sieks iki 99 eurų“, – pataria.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (393)