Šiuo metu daugelį statybinių medžiagų ir konstrukcijų tenka užsakyti iš anksto ir gamintojams sumokėti nuo 30 iki 100 procentų užsakymo vertės.

Statybų bumas

Statybininkai ir medžiagų gamintojai, tiekėjai nespėja vykdyti užsakymų.

Pasak savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Alfonso Šimkaus, pastaruoju metu statybininkai vėluoja atlikti darbus, nes tenka ilgai laukti, kol bus patiektos statybinės medžiagos.

Departamento direktorius tvirtino, kad trūksta pagrindinių statybinių medžiagų: perdengimo plokščių, blokelių, plytų. „Dar niekada nebuvo tokio statybų bumo. Gamintojai ir tiekėjai nespėja vykdyti užsakymų“, - sakė A.Šimkus.

Pasak jo, nors parduotuvėse yra apdailos medžiagų, bet didesnio kiekio kartais tenka palaukti ir dvi savaites, ir mėnesį.

Mažos kainos

Statybinių medžiagų deficitas auga dėl spartėjančių darbų kaimyninėse šalyse.

Vilniuje registruotos bendrovės „Simpras“, kuri prekiauja ir Gargždų plytų gamyklos produkcija, prekybos vadovas Marius Petraitis sakė, kad silikatinių plytų statybininkams tenka palaukti porą savaičių nuo užsakymo dienos. Prekybos vadovas pastebėjo, kad statybinių medžiagų ėmė trūkti šiemet nuo birželio vidurio.

„Užsienio firmos dempinguoja kainas. Jie atveža mažai kainuojančių statybinių medžiagų į Lietuvą, tačiau poreikių netenkina. Mes priversti su užsieniu konkuruoti. Todėl kainos nedidelės ir statybinių medžiagų trūksta“, - pasakojo M.Petraitis.

Jo nuomone, statybinių medžiagų deficitas didės iki 2011-2012 metų.„Pajudėjo statybos Latvijoje, Lenkijoje. Šios šalys nuo Lietuvos statybų tempų atsiliko apie trejus metus, todėl dar keletą metų statybinių medžiagų trūks“, - prognozavo prekybos vadovas.

Nėra kam dirbti

Bendrovėms trūksta ne tik statybinių medžiagų, bet ir darbo jėgos.

Bendrovės „Konsolė“ gamybos direktorius Romas Dikšas sakė, kad tenka palaukti iki penkių dienų, kol pagamins šaligatvių bortų, trinkelių. Dvi savaites užtrunka, anot jo, kol įmonės pagamina nestandartinių perdengimo plokščių.

„Šiuo metu įprasta gaminti pagal užsakymus. Arba tas konstrukcijas, kurios yra populiarios“, - tvirtino R.Dikšas.

Jo teigimu, bendrovei labiau trūksta ne statybinių medžiagų, bet darbo jėgos. „Šiomis dienomis net per spaudą nepavyko surasti norinčių dirbti statybose“, - apgailestavo gamybos direktorius.

Bendrovės „Klaipėdos keliai“ gamybos direktorius Algirdas Paulauskas sakė, kad kartais pritrūksta kai kurių frakcijų dolomitinės skaldos asfalto gamybai. „Anksčiau užtekdavo užsakyti skaldą prieš savaitę, dabar tenka palaukti ir dvi, ir tris savaites“, - teigė gamybos direktorius.

Pinigai iš anksto

Nenuolatiniams klientams tenka iš anksto apmokėti už gaminamas medžiagas.

Bendrovės „Perdanga“, kuri gamina įvairias gelžbetonines konstrukcijas, betonines grindinio trinkeles, šaligatvio plyteles ir betono mišinius, technikos direktorius Romualdas Pečeliūnas teigė, kad įmonė nebekaupia sandėliuose statybinių medžiagų, kaip būdavo anksčiau.

„Kai kurių produkcijos rūšių užsakymų įvykdymo tenka palaukti nuo vienos iki dviejų savaičių“, - teigė jis.

Jis sakė, kad avanso už užsakymus nereikalaujama iš tų statybinių organizacijų, su kuriomis pasirašytos sutartys. Jei užsakovas neturi sutarčių ir yra nežinomas, tuomet iš jo gali būti pareikalauta išankstinio apmokėjimo už pateikiamą produkciją arba paprašyta sumokėti įvairaus dydžio avansinę įmoką.

Anot technikos direktoriaus, statybų apimtys auga, todėl klientams reikia iš anksto planuoti užsakymus statybinėms konstrukcijoms.

Jis teigė, kad pirmenybė teikiama tiems užsakovams, kurie laiku atsiskaito už pateiktą produkciją.

Bendrovės „Perdanga“ komercijos direktorius Viktoras Kumpis sakė, kad Klaipėdoje įmonė turi penkias didelio - 9 kubinių metrų - tūrio automobilines betonmaišes betono mišiniams vežti.

„Jei norima nusipirkti betono mišinių su pristatymu į objektą, tai kartais užsakovui tenka palaukti porą dienų. Kai klientas atsiunčia savo transportą, betono mišinys išsivežamas iš karto. Užtenka iš vakaro duoti užsakymą“, - pasakojo Viktoras Kumpis.

Laiko gaudynės

Medžiagų deficitas trukdo laiku pastatyti objektus.

Palangos bendrovės „Plienas“, kuri stato dangoraižius Gandrališkėse, generalinis direktorius Gediminas Bartkevičius sakė, kad vasarą pajuto sienų blokelių, kurie turi šiluminę varžą, trūkumą.

„Reikės „gaudyti laiką“, nes blokelių deficito pavasarį nesitikėjome. Šiuo metu darbai nejuda į priekį, kaip buvo planuota. Anksčiau tiekėjai iš Lenkijos medžiagas pristatydavo per savaitę, dabar tenka laukti žymiai ilgiau“, - pasakojo G.Bartkevičius.

Jis mano, kad geri orai paskatino daugelį statybinių organizacijų spartinti sienų konstrukcijų darbus, o užsienio gamintojai įpratę atostogauti vasarą.

„Todėl netikėtai pritrūko statybinių medžiagų“, - sakė generalinis direktorius.