Tai pirmadienį pasirašytu memorandumu įtvirtino Ekonomikos ir inovacijų ir Vidaus reikalų ministerijos bei Migracijos departamentas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Eksporto skatinimo agentūra „Versli Lietuva“ sukurs „Startup Employee Visa“ skirtą informacinę sistemą, ji veiks vieno langelio principu visoms paslaugoms, susijusioms su leidimu startuolių darbuotojams laikinai gyventi Lietuvoje. Jį įgyvendins Vidaus reikalų ministerija kartu su Migracijos departamentu.

„Startup Employee Visa“ leis aiškiai suprasti, identifikuoti asmenį, kad jis nori atvyti pagal šią procedūrą, tokiems tikslams, ir tada kreipti visą dėmesį, sutrumpinti procedūras ir pasirinkti kaip prioritetą tokį asmenį, padaryti visus tikrinimus ir priimti greitai sprendimą“, – spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

„Aišku, išlaikysime kokybės lygį, kad į Lietuvą atvyktų patikimi ir grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui nekeliantys žmonės“, – pridūrė jis.

Anot E. Misiūno, kad naują programą būtų galima įgyvendinti kuo efektyviau, gali būti peržiūrimi kai kurie įstatymai.

Migracijos departamente „Startup Employee Visa“ dalyvio dokumentai bus nagrinėjami prioriteto tvarka, per trumpiausią įmanomą terminą. Anot departamento vadovės Evelinos Gudzinskaitės, iki šiol nebuvo dirbama individualiai su kiekvienu užsienio startuoliu.

„Didžiausia problema kalbant apie procedūras – žmonės nesusigaudo tose visose esančiose schemose, tai vienas pagrindinių akcentų yra darbas su užsieniečiais dar tame etape, kai jie sugalvoja atvykti į Lietuvą. Vieno langelio principu su jais bus dirbama, jie bus konsultuojami ir pasiūlomi variantai pagal mūsų įstatymus“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus, startuolis turės būti užsiregistravęs startuplithuania.com portale, kuriame identifikuos save bei specialistų poreikį.

„Tuomet „Startup Lithuania“ įvertina tą poreikį, kreipsimės į Migracijos departamentą ir to bendradarbiavimo rezultatas – greita, patogi procedūra atsivežti specialistą“, – sakė ministras.

Lietuvoje jau kurį laiką veikia „Startup Visa“ programa, leidžianti užsieniečiams greičiau ir paprasčiau atlikti procedūras Migracijos departamente. Per pirmąjį šių metų ketvirtį pagal šią programą įsikūrė 18 startuolių iš užsienio– tris kartus daugiau nei pernai.

Anot V. Sinkevičiaus, „Startup Visa“ orientuota į juridinius asmenis, o „Startup Employee Visa“ – į darbuotojus.

Planuojama, kad šiais metais pradės veikti ir paspartinta (angl. fast track) startuolio vizos suteikimo procedūra.

Šiuo metu „Verslios Lietuvos“ duomenų bazėje yra 570 startuolių. Iki 2020 metų jų skaičių nprima padidinti iki 1000. Pernai Lietuvos startuoliai pritraukė 183 mln. eurų investicijų iš užsienio ir Lietuvos investicinių fondų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)