Kataro nacionalinei valiutai nukritus iki vienuolikos metų žemumų ir nusmukus akcijų rinkai, tarptautinė reitingų agentūra „S&P Global“ sumažino šalies skolinimosi reitingą nuo AA- iki AA, nustatydama neigiamą perspektyvą, informuoja BBC.

Agentūra atkreipia dėmesį į tvyrantį netikrumą šalyje ir žada stebėti situaciją.

Naftos turtingas Kataras izoliuojamas savo kaimynių, įskaitant Saudo Arabiją, Egiptą, Bahreiną ir Jungtinius Arabų Emyratus. Šalys tvirtina, kad Kataras remia ekstremistines grupuotes, tarp jų ir džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS). Kataras tokius kaltinimus neigia.

Birželio 5 d. laikraštis „The Financial Times“ pranešė, kad Kataro valdžia sumokėjo tarptautiniams teroristams šimtus milijonų dolerių už karališkosios šeimos narių, pagrobtų pietiniame Irake, išlaisvinimą.

Tą pačią dieną Saudo Arabija, Bahreinas, JAE ir Egiptas paskelbė nutraukiantys diplomatinius santykius su Kataru, apkaltinę jį teroristinių organizacijų rėmimu bei padėties regione destabilizavimu. Prie minėtų šalių prisijungė Jemenas, laikinoji Libijos vyriausybė, Maldyvai.

Saudo Arabija, JAE, Bahreinas ir Egiptas uždarė savo oro erdvę Kataro orlaiviams, todėl lėktuvai priversti skristi pavojingesniais keliais - virš Irano, Turkijos ir Omano. Tai sutrikdė didelę dalį skrydžių regione ir sujaukė tūkstančių keleivių skrydžius.

Importas iš kai kurių Persijos įlankos regiono šalių į Katarą buvo nutrauktas, sutriko maisto prekių ir statybinių medžiagų tiekimas.

„Mūsų manymu, tokia situacija sustiprins Kataro išorinį pažeidžiamumą ir darys spaudimą šalies ekonomikos plėtrai bei fiskaliniams rodikliams“, - teigia „S&P“. Agentūros prognozėmis, Kataro ekonominis augimas sulėtės, nes smunkant rinkų pasitikėjimui sumažės prekybos apimtys, kris įmonių pelningumas.

Pasak agentūros, Kataro bankuose laikoma nemažai nerezidentinių indėlių, ir pastarieji įvykiai gali destabilizuoti šį segmentą bei išprovokuoti indėlių atsiėmimą.

Didžiausi Kataro prekybos partneriai yra už regiono ribų. Tačiau šešios valstybės, dalyvaujančios minėtoje blokadoje, sudaro 10 proc. Kataro eksporto ir 15 proc. importo, pažymi agentūros ekspertai.

Kita tarptautinė reitingų agentūra „Moody's Investors Service“, Kataro skolinimosi reitingą yra nustačiusi ties Aa3 riba, 'Fitch Ratings“ - ties AA riba.

Kitą Kataro skolinimosi reitingo vertinimą „S&P“ planuoja paskelbti rugpjūčio 25 dieną.