Dviračiais Baltarusijoje keliaujančio premjero A. Kubiliaus teigimu, su S. Sidorskiu taip pat aptartos galimybės Lietuvoje statyti Baltarusijos poreikius tenkinantį suskystintų dujų terminalą, tranzitu per „Klaipėdos naftą“ Baltarusijai gabenti naftą.

„Pasinaudodami proga su ministru D. Kreiviu pasiūlėme aptarti galimybę turėti bendrus turistinius projektus, susietus su LDK istorija. Tai, ką spėjome čia pamatyti per pirmąsias tris dienas: Lydos, Naugarduko pilis, susietas su Gediminu ir Mindaugu arba Miros, Nesvyžiaus pilis, susietas su Radvilų gimine, iš tikrųjų yra verta to, kad apie tai žinotų ir Europos turistai, kurie aplankę Vilnių, Trakus ir kitus Lietuvos istorinius miestus galėtų pasidairyti ir čia“, – DELFI antradienio vakarą po susitikimo sakė premjeras.

Į susitikimą Nesvyžiuje atvykę S. Sidorskis su dviračiu prie lietuvių delegacijos neprisijungė, tačiau A. Kubilius tikisi jį atsivilioti į Lietuvą.

„Dabar jau pusiau juokais sakėme, kad jis turės dalį savo atostogų praleisti Lietuvoje. Tada mes jau ieškosime, kaip Lietuvoje sudaryti galimybes jam dviračiu praminti per įdomias ir istorines Lietuvos vietoves“, – sakė premjeras.

A. Kubilius pripažino, kad aktyvinant turizmą būtina spręsti vizų klausimą. Šiuo metu vizos abiejų šalių piliečiams yra nepigios, prie ambasadų driekiasi laukiančių eilės.

„Be abejo, mes turime ieškoti būdų, kaip padaryti taip, kad nebūtų eilių Minske ir Gardine, kur turime konsulatus. Eilės yra pakankamai didelės, ypač turistinio sezono metu, kai baltarusiai nori atvažiuoti ilsėtis į Lietuvą“, – kalbėjo A. Kubilius.

Premjero teigimu, lankantis buvusiose LDK žemėse juntama, kad abi šalys buvo jungiamos bendros kultūrinės erdvės, kur buvo kuriama europietiška kultūra.

„Tai, kad prieš dvidešimt metų atsirado administracinės ar politinės sienos tokiame šimtmečių istorijos bėgyje yra trumpas tarpsnis. Manau, kad Europos Sąjungos pasiūlyta Rytų kaimynystės programa yra svarbus projektas, kuriame mes turime matyti labai ryškią strateginę svarbą mums patiems“, – tvirtino jis.

Nafta baltarusius gali pasiekti per „Klaipėdos naftą“

„Baltarusija rodo didelį interesą plėtoti naujus projektus, kurie padėtų jai savarankiškai, nepriklausomai nuo Rusijos apsirūpinti dujų ar naftos tiekimu. Mes, būdami kaimynine valstybe, galėtume paieškoti būdų padėti spręsti jiems svarbias problemas“, – sakė A. Kubilius.

Baltarusija yra išreiškusi norą dalyvauti suskystintų dujų terminalo statybose, kuriame saugomos dujos galėtų užtikrinti ir jos poreikius.

Baltarusius taip pat esą domintų naftos tranzitas per „Klaipėdos naftą“. Anot A. Kubiliaus, tai yra komercinis klausimas, kurį turėtų suderinti abi pusės.

„Aš žinau, kad jie tariasi ir tikiu, kad bent jau bandomosioms partijoms bus sudarytos galimybės, o toliau jau pati ekonomika turi atsakyti, ar baltarusiams apsimoka naftą gabenti per mūsų uostą ir ar mums apsimoka tokiame projekte ieškoti naudos ir pelno“, – tvirtino premjeras.

DELFI primena, kad savaitės atostogų ant dviračio A. Kubilius kartu su sutuoktine Rasa, ūkio ministru Dainiumi Kreiviu, socialinės apsaugos ir darbo ministru Donatu Jankausku, kai kuriais Seimo nariais išvyko sekmadienį.

Keliaujant istoriniais LDK keliais ketinama numinti per 700 km, susitikti su Rimdžiūnų ir Gervėčių lietuvių bendruomenėmis.

Su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka susitikimas neplanuojamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją