Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, odontologų paslaugų, atliekų rinkimo, tabako gaminių, farmacijos gaminių, medicinos paslaugų kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų, šilumos energijos, kietojo kuro, dujų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 0,8 proc., paslaugų – padidėjo 4,3 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 1,2 proc., rinkos – 0,7 proc.

Spalį vidutinė metinė infliacija sudarė 1,5 proc. Tuo metu per mėnesį vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,1 proc.

Anot Statistikos departamento, daugiausia tam įtakos turėjo drabužių ir avalynės, šilumos energijos, farmacijos gaminių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų kainų padidėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų, daržovių, degalų ir tepalų, vaisių, duonos ir grūdų produktų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,4 proc., o paslaugų – sumažėjo 0,6 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,3 proc., rinkos – sumažėjo 0,1 proc.

Spalį, palyginti su rugsėju, dėl naujų rudens-žiemos sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 4,7 proc. Avalynė pabrango 6,7 proc., drabužiai – 4 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos sumažėjo 0,7 proc. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo bulvių, kivių, obuolių, morkų, citrinų kainos, bet padidėjo trumpavaisių agurkų, pomidorų, gūžinių salotų, avokadų ir greipfrutų kainos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)