Praeitą savaitę Vyriausybė nusprendė išbraukti Giraitės ginkluotės gamyklą iš strateginę reikšmę nacionaliniam šalies saugumui turinčių ir valstybei priklausančių įmonių sąrašo. Tikėtina, kad jau šį rudenį parlamentarai nuspręs, kokiomis sąlygomis bus leista privatizuoti vienintelę Lietuvoje šaudmenų gamyklą.

Skaičiuojama, kad gamykla kasmet patiria maždaug 5 mln. Lt nuostolių. Ginklų fondo atstovų teigimu, įmonė pajėgi per metus pagaminti apie 20 mln. šovinių. Giraitės ginkluotės gamyklos gaminami šoviniai atitinka NATO standartus. Tačiau lietuviškus šovinius sunku realizuoti už šalies ribų, nes jų pagaminama per mažai, kad sudomintų pirkėjus.

Įmonę ruošiant privatizavimui buvo atliktas gamyklos turto vertinimas. „Panoramos“ žiniomis, per tyrimą nustatyta, kad gamyklos infrastruktūros bei maždaug 30 hektarų jai priklausančios žemės vertė siekia daugiau nei 100 mln. Lt. Tokiu vertinimu buvo suabejojęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, įtardamas, kad kaina galėtų būti kelis kartus didesnė.

„Problemų dėl turto vertinimo lyg ir nėra, kadangi jis buvo vertinimas ne dėl pardavimo. Pagal veikiančius įstatymus buvo aiškinamasi dabartinė jo būklė“, – teigia komiteto narys Algis Kašėta.

Gamyklos statyba valstybei kainavo apie 70 mln. Lt, dvigubai daugiau investuota į gamybos įrangą. Šiam tikslui pinigai buvo paskolinti iš užsienio bankų.

Idėją turėti savą šovinių gamyklą prieš dešimtmetį iškėlė tuomet valdžioje buvę konservatoriai. Konkursą gamybos linijai laimėjo prancūzų bendrovės. Manoma, kad prancūzams tarpininkavo tuometinis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Algirdas Katkus.

Jis 2000 m. birželį apdovanotas Prancūzijos garbės legiono kavalieriaus ordinu už darbą palaikant puikius Prancūzijos ir Lietuvos ryšius saugumo, gynybos ir karinio bendradarbiavimo srityse.

„Gamykla tikrai nebuvo reikalinga, nes jinai neturi galimybių pelningai dirbti, gaminti ir realizuoti produkciją“, – mano Seimo narys Alvydas Sadeckas.

Didžioji dalis Giraitės ginkluotės gamyklos pagamintų šovinių naudojama Lietuvos kariuomenėje, pastaruoju metu lietuviškų šaudmenų įsigyja ir Latvija.