Tuo tarpu statybų ekspertai įrodinėja, kad senų stambiaplokščių namų konstrukcijos yra pakankamai geros. Jų teigimu, atnaujinus tokius daugiabučius, šie galėtų stovėti dar šimtą metų, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Būstas".

Bet atnaujinti daugiabučius nėra taip paprasta. Trūksta įstatymų, nesutvarkyta teisinė bazė, skatinanti gyventojus burtis į bendrijas ir renovuoti senus daugiabučius.

Patys pirmieji stambiaplokščiai gyvenamieji namai 1958 metais buvo pastatyti sostinės Naugarduko gatvėje.

Statybinių konstrukcijų ekspertas defektologas Česlovas Ignatavičius prieš dešimt metų yra atlikęs sostinėje esančių stambiaplokščių namų būklės tyrimus.

"Tyrimai parodė, kad tų namų pamatai, perdangos ir išorės sienos yra geros būklės. Šių konstrukcijų nusidėvėjimas buvo tik 10-15 procentų. Esu įsitikinęs, kad šių namų laikančiosios konstrukcijos nėra pablogėjusios ir gali konkuruoti net su dabar pastatytų namų konstrukcijomis", - įsitikinęs Č.Ignatavičius.

Bendrovės "Hanner" valdybos pirmininkas Arvydas Avulis yra užsiminęs, kad sostinėje yra gatvių, kur visus stambiaplokščius daugiabučius vertėtų nugriauti.

"Yra tokių namų, kurių renovuoti tikrai nebeverta, nes bus tik veltui išmesti pinigai. Juos paprasčiausiai reikia nugriauti, o jų vietoje statyti naujus. Čia nėra mano sumanymas, tokią praktiką taiko ne vienas didelis Europos miestas. Tad gal mums neverta išradinėti dviračio, o derėtų pasimokyti iš tų, kurie jau keleriais ar keliolika metų yra pažengę į priekį", - kalbėjo A.Avulis.

A.Avulis nemažai aiškinosi, kaip buvo griaunami seni stambiaplokščiai Berlyne (Vokietija), Maskvoje (Rusija), Kijeve (Ukraina). Todėl jis įsitikinęs, kad Lietuvoje irgi įmanoma išspręsti senų daugiabučių problemas taip, kaip tai buvo padaryta didžiuosiuose Europos miestuose - seni nugriauti, o vietoj jų pastatyti nauji.

Verslininkas yra pateikęs Aplinkos ministerijai idėją, pagal kurią būtų galima nugriauti senus daugiabučius ir jų vietoje statyti naujus. Pirmiausia reikėtų parengti teisės aktus, pagal kuriuos senus pastatus būtų galima pripažinti avariniais.

Reikėtų nustatyti kriterijus, pagal kuriuos pastatai pripažįstami avarinės būklės. Tada iš avarinių namų gyventojai būtų iškeliami, jiems suteikiant turėto ploto šiuolaikišką būstą.

Verslininkai apskaičiavo, kad vietoj senų daugiabučių naujus apsimokėtų statyti tuomet, jei būtų leistas dvigubai didesnis aukštingumas. Antai vietoj penkiaaukščių būtų leista statyti ne mažesnius kaip dešimties aukštų pastatus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją