"Šiandien yra sutarta, kad nuo kitų metų GPM atskaitymas bus padidintas nuo 42 proc. iki 50 proc. Tai leidžia mums galvoti, kad mūsų įsiskolinimai pradės mažėti", - antradienį po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi sakė A.Zuokas.

Galimybę didinti Vilniui tenkančią mokesčio dalį 5-8 punktais numatė Finansų ministerija, gavusi tokį savivaldybės prašymą.

Vilniaus valdžia skaičiuoja, kad iki 50 proc. padidinus GPM dalį, miestas kitąmet gautų 70 mln. litų daugiau - apie 436 mln. litų šio mokesčio, skelbiama Vilniaus savivaldybės premjerui pateiktoje informacijoje.

Anot A.Zuoko, sutarta, kad nuo 2015 metų ši mokesčio dalis didės 5 punktais, o nuo 2016-ųjų - dar 5 punktais.

Vilniaus meras žurnalistams teigė, kad dabartinė Vyriausybė "girdi" sostinės problemas, tuo metu ankstesnioji jas "praktiškai ignoravo".

Anot A.Zuoko, šiuo metu savivaldybės skola siekia 1,1 mlrd. litų.

Vilniaus savivaldybė teigia, jog pernai vienam iš paskelbų paskolos konkursų nesulaukė nė vieno pasiūlymo, bankams teigiant, jog Vyriausybė neįvykdė darbo grupių siūlymų dėl finansinės miesto padėties gerinimo. Kritiką dėl didelių savivaldybių, ypač Vilniaus, skolų šiemet premjerui išsakė Švedijos banko SEB, valdančio didžiausią Lietuvos banką Lietuvoje, vadovybė.

SEB bankas pernai kreipėsi į miesto valdžią, nurodydamas, kad dėl didelių skolų ir dėl to, kad dalis jų uždelstos, nemato galimybių daugiau skolinti miestui, rašoma SEB banko laiškuose Vilniaus savivaldybei.

Jau anksčiau minėta, kad siekiant mažinti miesto skolą, bus padidinta jam tenkanti GPM dalis - A.Butkevičius yra minėjęs, kad dabar ji yra per maža.

Šiais metais Vilniaus miestui tenkanti čia surenkamo GPM dalis padidinta nuo 40 iki 42 procentų. Miestas skaičiuoja, kad jam lieka tik apie 366 mln. litų GPM, nors mieste planuojama surinkti 40 proc. visoje šalyje sumokamo gyventojų pajamų mokesčio – apie 1,52 mlrd. litų.

Vilniaus valdžia paprašė Konstitucinio Teismo pateikti išvadą, ar Konstitucijai neprieštarauja valdžios sprendimas, kad Vilniaus miestui būtų pervedama tik 40 proc. čia surenkamo GPM.

Ankstesnė Vyriausybė į A.Zuoko prašymus didinti GPM neatsižvelgdavo - tuomet teigta, kad A.Zuokas taip siekia nuslėpti "nevisiškai tinkamą" sostinės valdymą, o daugiau GPM skiriant Vilniui, nukentėtų kiti miestai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)