„Negalime pamiršti, kad esame vos per kelis žingsnius nuo labai rimtos grėsmės prarasti tokį nepamainomą aktyvą, kaip pasitikėjimas“, – pareiškė Italijos banko vadovas Ignazio Visco.

Egzistencinė grėsmė

Dvejų metų trukmės Italijos valstybinių obligacijų pelningumas, nors prieš porą savaičių buvo neigiamas, antradienį viršijo 2 proc., o iki 19.00 val. pasiekė 2,827 proc. ribą. (Kai pelningumas auga, obligacijų kaina krenta, ir tai rodo, kad investuotojai jas pardavinėja.) Taip įvyko pirmą kartą po 2013-ųjų.

Palyginti su situacija, susidariusia pirmadienį per uždarymą, augimas sudarė 2 proc. Tokio vidinio šuolio neteko stebėti nuo pat 1996-ųjų, rašo „Financial Times“. Tai daugiau nei per 2008-aisiais įvykusią pasaulinę krizę ir 2011–2012 metais trukusią Europos skolos krizę. Dešimties metų trukmės vertybinių popierių pelningumas tada augo 0,506 procentiniais punktais – iki 3,188 proc. (dieną pakildavo ir iki 3,388 proc.).

Įmonėje „Allianz Global Investors“ investicijoms į obligacijų rinkas vadovaujantis Mauro Vittorangeli rinkų reakciją pavadino kapituliacija.

„Politinė rizika darosi labai sudėtinga, – cituoja jo žodžius „Financial Times“. – Investuotojus išgąsdino toks nepastovumas ir visiškai neprognozuojama politinė situacija, o kai nepastovumo daugėja, imi versti savo portfelį.“

Apie galimą euro zonos subyrėjimą antradienį prabilo iš karto keli investuotojai. George‘as Sorosas perspėjo apie dar vienos pasaulinės finansų krizės, kurios akstinu gali tapti atitinkami politikų sprendimai, riziką. Europa, pasak jo, patiria egzistencinę grėsmę – tokia tad karti realybė.

„Bendrai valiutai iškilo egzistencinė grėsmė. Neįsivaizduoju, kaip teks pratempti iki naujų rinkimų [Italijoje]“, – leidiniui „The Wall Street Journal“ sakė pagrindinis banko „Societe Generale“ operacijų valiutų rinkose strategas Keithas Jaxas.

Praeitos savaitės pabaigoje agentūra „Moody‘s“, užsimindama apie politinę situaciją, nurodė, kad Italijos reitingas Baa2 gali būti pažemintas dėl apčiuopiamos rizikos biudžetui ir galimo struktūrinių reformų sustabdymo, taip pat jau atliktos reorganizacijos atšaukimo.
Antradienį dėl pokyčių obligacijų rinkoje pakito ir akcijos. Italijos indeksas FTSE MIB nukrito 2,65 proc. (kai kurie bankai neteko daugiau nei 5 proc.), europinis „Stoxx Europe 600“ – 1,4 proc., o amerikiečių indeksai per pusdienį sumažėjo 1,5 proc.

Išsigelbėjimo rinkų dalyviai ieškoje gręždamiesi į dolerį (euras teik nebuvo nuvertėjęs nuo 2017 metų liepos – iki 1,155 dolerio) ir JAV iždo obligacijas (jų pelningumas sumažėjo nuo 2,931 proc. iki 2,81 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)