Didžiausias nustatytas žuvies svorio trūkumas – 56,7 g

„Prieš mėnesį Vilniaus „Maximoje“ pirkau „Vičiūnų“ šaldytos žuvies filė. Namie ją pasvėrus trūko svorio. Apskundžiau Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai ir gavau atsakymą, kad iš tikrintų 26 mėginių 13-koje trūko svorio“, - DELFI rašė vienas portalo skaitytojų.

Šį faktą patvirtino Lietuvos metrologijos inspekcijos (LMI) Matavimų ir tyrimų skyriaus viršininkė Nijolė Maziliauskaitė. „Viename prekybos centre paėmėme 13 mėginių ir visuose juose svoris buvo mažesnis nei nurodyta. Kaip bebūtų keista, iš kitame centre paimtų tos pačios partijos 13 mėginių pažeidimų nenustatyta nė viename – svorio nukrypimai neperžengė leistinos ribos ar net buvo keletą gramų daugiau nei nurodyta“, - teigė specialistė.

Pagal teisės aktus pažeidimu nelaikoma, jei faktinis produkto svoris nuo nurodyto etiketėje skiriasi iki 15 g. Tuo tarpu tirtose pakuotėse svorio neatitikimo vidurkis siekė per 30 g, o didžiausias nustatytas nukrypimas – 56,7 g. Iš viso pakuotėje turėjo būti 800 g grynojo žuvies svorio (be glazūros). Bendras pakuotės svoris su glazūra turėjo siekti 1 kg.

Anot „Vičiūnų“ įmonių grupės atstovės spaudai Aldonos Grinienės, įmonė gamina labai daug produktų. „Tai nenutrūkstamas procesas. Todėl kartais ir dėl techniniu procesų, ir dėl žmogiškojo faktoriaus įvyksta nedidelės klaidos. Klaidas, kurias pamatome dar produktui esant fabrike, visada iškart ištaisome. Tačiau pasitaiko ir taip, kad nedidelė tokių produktų dalis atsiduria prekybos centruose. Tada taip pat ištaisome klaidas, t. y. produktas išimamas iš prekybos“, - teigė pašnekovė.

Įmonės atstovės teigimu, tokios klaidos, kai supakuojama mažiau produkto nei nurodoma etiketėje, pasitaiko labai retai.

Skundai dėl svorio dažniausiai pasitvirtina

LMI šiemet sulaukė jau trijų vartotojų skundų dėl žuvies produktų svorio. „Paprastai sveriamas grynasis žuvies svoris, be glazūros. Mes turime specialią metodiką, kaip reikia sverti: tam tikru būdu pašaliname glazūrą ir tuomet sveriame. Beje, žmonių skundai, kai jie kreipiasi į mus dėl žuvies svorio, paprastai pasitvirtina. Tik būna netikslumų dėl nurodyto nukrypimo. Kartais žmonės teigia, kad jiems trūksta 200-300 g produkto. Tokiais atvejais jie paprastai neteisingai pasveria.

Reikia žinoti, kad žuvis neturi būti visiškai atšildyta iki minkštos būsenos, nes tuomet iš jos išteka visokių skysčių. Gal tai susiję su žuvies kokybe, gal į ją dar kažko prišvirkščia, kaip kad į mėsą, tačiau mes į tokius dalykus nesikišame. Taigi reikėtų po šalto vandens čiurkšle braukant ranka pašalinti glazūrą, kol pradėsime jausti šiurkštų žuvies paviršių. Tuomet reikia nusausinti ir sverti. Pati žuvis dar būna sušalusi, tik nebėra ant jos glazūros“, - aiškino N. Maziliauskaitė.

Bene didžiausias svorio trūkumas, kurį prisimena specialistė, buvo nustatytas tiriant šaldytas krevetes. 1 kg pakuotėse, kuriose grynojo krevečių svorio buvo 800 g, trūko net 200 g. Visgi dažniausiai nukrypimai svyruoja 20-60 g ribose.

LMI surašius pažeidimo protokolą, pažeidėjui yra skiriama minimali 300 litų bauda. Jei pastarasis sutinka su pažeidimu ir baudą sumoka iš karto, pagal galiojančius teisės aktus jam tenka pakloti vos pusę šios sumos – 150 litų. Be to, iš prekybos turi būti išimta produktų partija.

Anot pašnekovės, pastaruoju metu vartotojai yra labai suaktyvėję ir pradėjo į inspekciją kreiptis dažniau. „Manau, žmonės dabar turi daugiau informacijos, yra reiklesni ir patys pradėjo sverti maisto produktus“, - sakė su žuvies produktais dirbanti N. Maziliauskaitė.

LMI pernai iš viso gavo 156 vartotojų skundus, 47,4 proc. iš jų pasitvirtino. Tiesa, žmonės skundėsi dėl įvairiausių dalykų: butuose įrengtų geriamojo ir karšto vandens skaitiklių, dujų, elektros energijos, įvadinių ir butuose įrengtų šilumos skaitiklių, šiluminės įrangos ir nuotolinio duomenų perdavimo sistemų, svarstyklių, kolonėlėse dozuojamo benzino ir automobilinių suskystintų dujų kiekio, kieto kuro briketų, statybinių blokelių, automobilių langų ploviklio, fasuotų pieno ir mėsos produktų, sušaldytos žuvies, šokolado, pilstomų alkoholinių gėrimų ir alaus kiekio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją