Skaičiuoklę galima rasti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos tinklapyje. Skaičiuoklėje reikia įrašyti savo gimimo datą, planuojamą prašymo dėl pensijų išmokos sutarties sudarymo pateikimo datą ir sukauptą sumą.

„Skaičiuoklė skirta antros pakopos pensijų kaupimo dalyviams, sulaukusiems pensinio amžiaus ir ketinantiems įsigyti pensijų anuitetą, pensijų anuiteto dydžio apskaičiavimui pagal kiekvieną pensijų anuiteto rūšį“, – rašoma apie skaičiuoklę.

2020 metais senatvės pensijos amžius Lietuvoje moterims yra 63 metai, vyrams – 64 metai.

„Pensijų anuitetas, tai – draudimo paslauga, kai sumokėjus vienkartinę įmoką iš pensijų fonde sukauptų pinigų visą likusį gyvenimą „Sodra“ mokės stabilias mėnesio išmokas“, – sakė „Sodros“ pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Ji priminė, kad yra trys pensijų anuitetų rūšys: standartinis, standartinis su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu ir atidėtasis.

Standartinis pensijų anuitetas įsigyjamas už visą pensijų fonde sukauptą sumą. Valstybė garantuoja, kad „Sodra“ pensijų anuiteto išmokas mokės kas mėnesį iki gyvenimo pabaigos. Mėnesio išmokos nemažės visą mokėjimo laikotarpį.

Standartinis pensijų anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu iki 80 metų įsigyjamas už visą pensijų kaupimo fonde sukauptą sumą ir valstybė garantuoja, kad „Sodra“ periodines išmokas mokės iki gyvenimo pabaigos. Taip pat užtikrinamas dalinis paveldėjimas, jeigu asmuo nesulauktų 80 metų amžiaus.

Atidėtasis pensijų anuitetas įsigyjamas už dalį pensijų fonde sukauptos sumos, priklausomai nuo asmens amžiaus. Valstybė garantuoja, kad „Sodra“ pradės pensijų anuiteto išmokų mokėjimą tik sulaukus 85 metų ir mokės pensijų anuiteto išmokas kas mėnesį iki gyvenimo pabaigos. Pensijų fonde likusi dalis ir toliau investuojama bei išmokama periodinėmis pensijų išmokomis iki sukaks 85 metai.

Vyriausiasis aktuaras Evaldas Valeiša paaiškino, kad pensijų anuiteto dydis priklauso nuo sukaupto pensijų turto, amžiaus, kurio sulaukęs žmogus pasirenka tapti pensijų anuiteto gavėju ir pasirinktos pensijų anuiteto rūšies.

„Kuo vėliau žmogus įsigyja anuitetą, tuo didesnes išmokas jis gaus“, – sakė jis ir pridūrė, jog draudžiama atsižvelgti į pensijų gavėjo lytį ar sveikatos būklę.

Nuo liepos 1 dienos daugiau nei 10 tūkst. eurų pensijų fonduose sukaupę asmenys galės įsigyti anuitetą, kurio mokėtoju bus „Sodra“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)