„Keliukai siauri, nėra kur statyti automobilių, čia iš Vilniaus kilusi problema“, – BNS sakė Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos pirmininkas Juozas Ravinis.

Pataisų iniciatorė „valstietė“ Asta Kubilienė, gyvenanti sodų bendrijoje, BNS tikino, kad soduose yra skirtingo pločio keliukų ir gatvių, todėl sprendimai turi būti priimami individualiai.

„Nuperkamas sklypas ten, kur siauros gatvelės, ir pastatomas dar daugiabutis. Kur žmonėms statytis savo mašinas? Arba įsikuria darželis, vaikus atvežę ar norintys pasiimti tėvai automobilius irgi stato kur pakliūva – ir į kitų žmonių kiemus įsuka, ant vejos, pravažiuoti kiti negali, pypsi, kelia triukšmą. Gal galima aikštelei rasti plotą?“, – BNS sakė ji.

Ji mano, kad sodininkų bendrijose neturėtų steigtis ir verslininkai, pas kuriuos atvyksta daug klientų.

„Autoservisai, kur mašinos juda viena po kitos, degalinės“, – teigė parlamentarė.

J. Ravinis mano, kad sodininkų bendrijos pačios spręstų, kokie verslai jose negalėtų būti plėtojami. Tačiau ši problema taip pat aktualesnė miestuose, kur daugiau žmonių nuolat gyvena soduose.

„Daug kur žmonės įsirengę sulčių spaudyklas ir mašinas remontuoja ir niekam netrukdo, nes su kaimynais susitariama, o ten, arčiau miesto, daugiau problemų“, – aiškino 45 sodininkų bendrijas vienijančios organizacijos vadovas.

Dabar bendrijos gali pačios nustatyti ramybės laiką, atliekų išvežimo, naminių gyvūnų laikymo, taip pat bendrojo naudojimo statinių ar įrenginių priežiūros tvarką.

Pataisų projektas, be kita ko, numato, kad kelius ir gatves bendrijos galėtų perduoti savivaldybėms.

„Jeigu gyveni Gedimino prospekte, už gatvės remontą nemoki, o jeigu – soduose, turi mokėti, nors ten esančiais keliukai važinėja kas netingi“, – sakė A. Kubilienė.

Iš Kelių priežiūros ir plėtros programos sodų keliams tvarkyti gali būti skiriama 4–7 mln. eurų per metus.

J. Ravinio teigimu, dabar Lietuvoje yra apie 1,2 tūkst. sodininkų bendrijų, joms priklauso apie 240 tūkst. gyventojų.

Naujas Sodininkų bendrijų įstatymo pataisas siūlo A. Kubilienė, Vida Ačienė, Aušrinė Norkienė, Laimutė Matkevičienė, Guoda Burokienė ir socialdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė.

verslas@bns.lt , +370 5 239 6414 – Verslo naujienų skyrius

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)