„Strateginiame komitete pasakiau, kad jau šitą ketvirtadienį svarstome ir po to jis keliauja į Vyriausybės pasitarimą. Tikimės, kad gegužės mėnesį Vyriausybėje mes jį baigsime svarstyti ir atiduosime Seimui“, - pirmadienį po susitikimo su Verslo darbdavių konfederacijos nariais BNS sakė A. Butkevičius.

Verslo darbdavių konfederacijos viceprezidentas, investicijų valdymo bendrovės „Zabolis Partners“ vadovaujantis partneris Alvydas Žabolis kalbėjo, jog konfederacija modeliui iš esmės pritaria.

„Mes iš esmės pritariame pagrindinėms socialinio modelio pozicijoms ir mėginsime tęsti dialogą su pagrindinėmis politinėmis partijomis, kitomis sprendimo galią turinčiomis visuomeninėmis organizacijomis, kad toks modelis rastų sėkmingą atgarsį pas įstatymo leidėjus, o vėliau būtų įgyvendintas“, - BNS kalbėjo A. Žabolis.

Anot jo, konfederacija tikisi artimiausiu metu pamatyti visus Vyriausybės siūlomus pakeitimus.

Modelio projektą ypač kritikuoja profesinių sąjungų atstovai, kurių nuomone, iš darbuotojų ketinama atimti daugybę garantijų, todėl reforma gali lemti neramumus visuomenėje. Prezidentė Dalia Grybauskaitė anksčiau yra sakiusi, jog projektas nėra vientisas modelis, o jį paruošti turėjo pati Vyriausybė.

Socialinį modelį parengė mokslininkų grupė. Ji siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Be to, rekomenduojama palikti 40 valandų darbo savaitę. Grupė siūlo įteisinti projektinio darbo, darbinės veiklos mokymo, nenumatytos apimties darbo, darbo keliems darbdaviams, darbo vietos dalinimosi sutartis.

Siūloma bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką - iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Trišalė taryba balandžio pabaigoje iš esmės pritarė idėjai, kad išeitinės išmokos atleistiems darbuotojams galėtų būti mokamos iš specialaus fondo, kurį kauptų visi darbdaviai.

Dalis Seimo narių viešai pripažino, kad už kai kurias modelio nuostatas nebalsuos, artėjant Seimo rinkimams 2016 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)