Iki šiol socialinės įmonės 75 proc. paramos gaudavo iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų, o likusią dalį - iš valstybės biudžeto, tačiau ES parama šiemet baigėsi.

Šiemet socialinėms įmonėms, įdarbinančioms neįgaliuosius, kalinius ir kitų pažeidžiamiausių grupių žmones, iš viso buvo skirta 17 mln. eurų, kitiems metams reikia 24 mln. eurų, bet kol kas numatyta tik ketvirtadalis šių lėšų.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Gintaras Klimavičius prognozuoja, kad nesant tokių įmonių finansavimo, darbo netektų daug darbuotojų.

„Tokio skaičiaus kaip dabar - 6,2 tūkst. žmonių negalės valstybės biudžetas finansuoti, jeigu pinigų nėra, negalės būti finansuojamos jų darbo vietos - jų steigimas ir išlaikymas“, - teigė viceministras, pasak kurio, dabar socialinėms įmonėms darbo vietų išlaikymui kitų metų biudžete kol kas numatyta 6 mln. eurų.

Jeigu lėšų neatsirastų, tektų naikinti įstatymą, užtikrinantį paramą socialinėms įmonėms ir jos pradėtų dirbti nuostolingai bei užsidarytų.

Pasak įmonės „Liregus“ direktoriaus Leono Kirkilovskio, pažiūrėjus, kiek įmonė gauna rėmimo iš valstybės ir kiek sumoka mokesčių, aiškėja, kad atiduodama daugiau negu gaunamas rėmimas.

Dabar Lietuvoje veikia beveik 160 socialinių įmonių. Jose dirba daugiau kaip 9 darbuotojų, iš kurių apie 6 tūkst. turi negalią.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)