Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė sako, Vyriausybės prašoma mokėti 257 eurų išmoką visiems savarankiškai dirbantiems, taip pat teikti vienkartines subsidijas, atsižvelgiant į 2019 metais sumokėtą GPM, taip pat nereikalauti įrodymų apie 30 proc. sumažėjusią apyvartą.

Be to, siūloma viena naujovė – naujoms, nuo 2019 metų spalio veiklą pradėjusioms įmonėms taip pat teikti subsidijas, siekiančias visų mažų įmonių pernai sumokėto GPM vidurkį.

„Tai toks kaip ir beprecedentis dalykas naujai įsikūrusioms įmonėms, kurios į nieką negalėjo pretenduoti nei per pirmą, nei per antrą koronaviruso bangą“, – BNS sakė D. Matukienė.

„Mūsų pasiūlymas yra suskirstyti į keturias grupes visą paramą ir pirma grupė būtų tie patys 257 eurai individualiai veikiantiems, toliau – labai mažoms įmonėms, turinčioms nuo 1 iki 9 darbuotojų, suteikti 100 proc. pernai sumokėto GPM vienkartinę subsidiją“, – aiškino D. Matukienė.

Tuo metu įmonėms, turinčioms nuo 10 iki 49 darbuotojų, siūloma mokėti 50 proc. pernai sumokėto GPM.

D. Matukienė pabrėžia, jog Vyriausybė neturėtų taikyti jokių administracinių reikalavimų skirstant paramą, kad procedūros neužtruktų ir leistų verslui išgyventi.

„Šiandien absoliučiai visas verslas nukentėjęs, tai ar uždaro kokį klubą, kavinukę, niekur žmonių nebeliko, šita antra banga karantino bus visiškai kitokia. (...) Verslas nevyks, nes žmonės sėdi namuose, bet valstybė į tai turi reaguoti ne sukurdama administracinę naštą, ir šitas klausimas turėtų būti svarstomas skubiai, o parama – ateiti greitai“, – sakė D. Matukienė.

Pasak jos, protokolas su pasiūlymais netrukus bus išsiųstas Vyriausybei.

Vyriausybė trečiadienį nutarė, kad valstybės pagalbą norinčios gauti įmonės apyvarta per pastarąjį pusmetį, palyginti su pernai, turės būti kritusi 30 proc. arba daugiau, o visame sektoriuje tokį pat kritimą patyrusių įmonių bus ne mažiau kaip 40 procentų.

D. Matukienė sako, kad tokie reikalavimai apsunkins paramos gavimą: „Niekas nesuprantam, kaip bus galima įrodyti, kad tavo apyvarta krito 30 proc., arba kad 40 proc. visų tos srities įmonių apyvarta krito, nesuvokiam, kaip tą padaryti ir kas tą suskaičiuos.“

Finansų ministras Vilius Šapoka trečiadienį sakė, kad į paramą galės pretenduoti įmonės, kurios tiesiogiai nukentės nuo veiklos ribojimų, susijusių su karantinu. Pasak jo, bus taikomos ne tik pirmo karantino metu buvusios priemonės – gali būti ir naujų paramos priemonių.

Jo teigimu, paramos verslui lėšos numatytos dar kovo mėnesį patvirtintame 5 mlrd. eurų paramos ekonomikai plane. V. Šapoka prognozavo, kad parama dėl naujo karantino iki metų pabaigos gali siekti keliasdešimt milijonų eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)