Remiantis DELFI šaltiniais, premjeras pažadėjo, kad iki 2019 m. nebus jokių naujų mokesčių, o skurdo ir socialinės atskirties mažinimui bus sukrapštyta 0,5 mlrd. eurų.

Pasak premjero S. Skvernelio, mokestiniai pakeitimai turėtų būti priimti kartu su 2018 metų biudžetu ir įsigalioti nuo 2018 m. sausio 1 d.

Kas planuojama:

- neapmokestinamas pajamų dydis (NPD), kuris šiuo metu siekia 310 eurų, turėtų būti sulygintas su minimalia mėnesio alga ir siekti 380 eurų;

- mažiausiai uždirbantiems sumažėtų „Sodros" įmokos, nes pajamoms galiotų 100 eurų neapmokestinimas: kitaip tariant, įmoka būtų mokama ne nuo minimalios algos 380 eurų, bet nuo 280 eurų;

- visoms šeimoms bus skirtos tikslinės dotacijos už vaikus: po 30 eurų už pirmą ir antrą vaiką iki 18 metų, ir po 75 eurus už trečią ir visus kitus vaikus;

- smulkus ir vidutinis verslas būtų apmokestinamas progresyviai: iki 10 tūkst. eurų pelno per metus - 5 proc., iki 30 tūkst. eurų - palaipsniui kiltų, o nuo 30 tūkst. eurų siektų 15 proc.

- norima naikinti verslo liudijimus statybos ir autoremonto paslaugoms bei pereiti prie progresyvaus apmokestinimo, kuris aprašytas;

- siūlo naikinti lengvatas žemės ūkiui, norima palikti tik mažesnį akcizą dyzelinui, kuris turėtų būti sulygintas su Lenkijos dydžiu;

- norima naikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą viešbučiams, šiuo metu viešbučiams taikomas 9 proc. PVM, o įprastinis tarifas yra 21 proc.;

- siūlo įvesti progresinį nekilnojamojo turto mokestį įmonėms: kai vertė siekia iki 220 tūkst. eurų, mokestis būtų nulinis, tačiau viršijus šią ribą mokestis kiltų po 0,5 proc. iki 3 proc.

Premjeras S. Skvernelis taip pat yra žadėjęs sujungti darbdavio ir darbuotojo mokamas įmokas „Sodrai".

Šiuo metu pagal darbo sutartį dirbančio darbuotojo darbo vietos kaina apmokestinama taip: 15 proc. sudaro pajamų mokestis, 6 proc. sveikatos draudimas, 3 proc. pensijų ir socialinis draudimas, o 31,18 proc. „Sodrai" nuo darbuotojo atlyginimo moka darbdavys.

Taigi ši 31,18 proc. dalis turėtų būti perkeliama darbuotojui. Pagal pirminį sumanymą, šiuo dydžiu turėtų automatiškai didėti darbuotojų darbo užmokestis „ant popieriaus".

„Tai yra siūlymai diskusijai, kuri oficialiai prasidės penktadienį, kai mes pakviesime žmones ir suinteresuotas struktūras kalbėtis bei diskutuoti. Nėra taip, kad nutarėme taip ir bus", - po posėdžio sakė S. Skvernelis.

Paklaustas, ar sulaukė frakcijoje daug kritikos, premjeras sakė sulaukęs daug nuomonių.

„Pirmiausia tas nuomones reiškia kiekvienas pagal tai, ką jis veikė anksčiau prieš patenkant į Seimą, kokius darbus ar veiklas vykdė", - teigė ministras pirmininkas, iš esmės užsimindamas apie ūkininkų svarstymus dėl siūlymų naikinti kai kurias lengvatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (672)