„Biudžetas turi būti priimtas. Be biudžeto gyventi būtų problemiška. (...) Aš tikiuosi, kad jis bus toks, koks yra, su paskutiniais Vyriausybės pasiūlymais, pakeitimais ir nebus siurprizų Seimo salėje“, – antradienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Premjeras sakė esąs patenkintas biudžeto projektu.

„Jeigu bus priimtas toks biudžetas, koks yra, galima sakyti, kad esu patenkintas, kadangi neatsirado įvairiausių naujų mokesčių, dėl kurių daug aistrų virė, yra pakeisti tarifai. Mokesčių tarifų keitimas yra normalus procesas. Su visomis socialinėmis grupėmis judame į priekį, ar tai būtų švietimas, ar statutinės organizacijos“, – tikino S. Skvernelis.

Tiesa, premjero teigimu, biudžetas „ant ribos“ atitinka fiskalinės drausmės kriterijus.

„(...) Aš ir vakar kalbėjau su prezidentu, prezidentas nubrėžė tas raudonas linijas. Pagrindinė raudona linija – fiskalinės drausmės laikymasis. Šiandien jis atitinka, ant ribos, bet atitinka tuos kriterijus“, – teigė S. Skvernelis.

Kalbėdamas apie automobilio registracijos mokestį, ministras pirmininkas sakė, kad mokestis būtinas, jog Lietuva įgyvendintų užsibrėžtus tikslus.

„Jei norime pasiekti tikslus, kuriuos nubrėžė Lietuva kaip valstybė, ir turime naują Europos Komisijos darbotvarkę, mes turime mažinti pagrindinį taršos šaltinį Lietuvoje – tai automobilio išmetamos CO2 dujos. Tai yra pirmas žingsnis, kuris pradėtų tolimesnius veiksmus į šitą taršos mokesčio modernizavimą“, – teigė premjeras.

Žurnalistams pasiteiravus, ar valdantieji sulauks koalicijos paramos dėl visų projektų, premjeras atsakė tikintis palaikymo.

„Galbūt dėl kai kurių mokesčių yra abejonių koalicijos partnerių“, – pridūrė ministras pirmininkas.
Kaip vieną iš jų S. Skvernelis įvardijo transporto priemonių registracijos mokestį.

Pirmadienį Vyriausybė pateikė išvadą dėl papildomų prezidento ir Seimo narių siūlymų.

Vyriausybė pritarė prezidento siūlymui didinti senjorų pensijas nuo ateinančių metų sausio 1 dienos.

Bazinės pensijos indeksavimui papildomai skiriama 31,8 mln. eurų. Bendrai Seimui tam pritarus, vidutinė senatvės pensija kitais metais didės 30 eurų (nuo 345 iki 375 eurų), o vidutinė pensija su būtinuoju stažu – 32,5 euro (nuo 364,5 iki 397 eurų).

Taip pat pritarta Seimo narių siūlymui išmokoms vaikams mokėti. „Vaiko pinigai“ padidės 10 eurų (nuo 50 iki 60 eurų), o „vaiko pinigai“ neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų – 20 eurų (nuo 20 iki 40 eurų) ir pasieks 100 eurų. Tam papildomai skiriama 40 mln. eurų, pranešė Finansų ministerija.
Vyriausybės posėdžio metu taip pat pritarta nemokamam aukštojo mokslo bakalauro studijų finansavimui. Tam 2020 m. skiriama 4 mln. eurų. Dar 1 mln. eurų skiriama kolektyvinės sutarties įsipareigojimų vykdymui užtikrinti ir finansinėms paskatoms, siekiant optimizuoti valstybinių ir savivaldybių mokyklų mokytojų, dirbančių pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo programas, skaičių, sukurti.

Atsižvelgiant į tai, kad Seime svarstant Stambios prekybos mokesčio ir Finansų rinkos dalyvių mokesčių įstatymų projektus buvo nuspręsta padaryti pertrauką, taip pat priimti Pelno mokesčio įstatymo pakeitimai, papildomai apmokestinantys kredito įstaigų pelną, o motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio įsigaliojimo terminas numatomas nukelti į 2020 metų liepos 1 dienos, Vyriausybė pritarė siūlymui patikslinti 2020 metų biudžete numatytas pajamas jas sumažinant 30 mln. eurų.