Pasak jo, saugomų teritorijų plotai bus plečiami, netrukus Vyriausybę pasieks siūlymai, kaip labiau apsaugoti Labanoro girią, svarstomas klausimas ir dėl plynų kirtimų ribojimų.

„Mes matome problemas, kurios bus išspręstos. Kartu turime suprasti, kad miškas yra valstybės turtas, kuris turi būti tvarkomas ūkiškai ir darniai. Jei visiškai sustabdytume visus kirtimus, Lietuvos ekonomika netektų daugiau nei pusantro milijardo eurų per metus. Visi galime įvertinti, koks tai būtų smūgis“, - Vyriausybės pranešime teigia premjeras.

Vyriausybės vadovo teigimu, sprendimai dėl miško kirtimo turi būti gerai pasverti, o kiekvienas iškirstas miško hektaras atsodintas.

„Iš aplinkos ministro išgirdau patikinimus, kad tai ir bus daroma. Pasak ministro, šiais metais miškuose kertama mažiau medžių nei ankstesniais. Bus sustiprinta ūkinės veiklos miškuose kontrolė. Tam bus skirti reikiami resursai. Itin didelis dėmesys bus sutelktas į saugomas teritorijas ir draustinius. Žmonės neturėtų nustebti ten pamatę miškininkų techniką, nes ir tose vietose kirtimai tam tikrais atvejais galimi - tai vėjovartos, sausuoliai, saugomas kraštovaizdis, tačiau visus tokius atvejus vertinsime itin atidžiai, o saugomų teritorijų plotai didės“, - pranešime cituojamas premjeras.

S. Skvernelis pabrėžė, kad Valstybinių miškų urėdija turi aktyviau dalyvauti ruošiant biokurą ir malkas rinkai. Šiuo metu pastebimas kainų augimas, o valstybei trūksta svertų jį efektyviai suvaldyti.

„Tai jokiu būdu nėra tik valstybinės įmonės pelningumo klausimas. Tai - ir socialiai jautrus klausimas, kur valstybės įmonė privalo prisidėti, tačiau iki šiol tokia užduotis jai nebuvo keliama“, - tikina premjeras.

Ministras pirmininkas atkreipė dėmesį ir į privačius miško savininkus. Dėl kylančios medienos kainos esą suintensyvėjo ir privačių miškų kirtimas.

„Visi lygūs prieš įstatymą ir visiems turi galioti tos pačios žaidimo taisyklės. Aplinkos ministerijos ir ministro atsakomybė tai užtikrinti. Atidžiai stebėsiu, kaip vyks šis procesas. Taip pat dėkoju visuomenei, kuri dalinasi informacija. Pats lankausi miškuose ir greitu metu apvažiuosiu problemines vietas. Galiu užtikrinti, kad joks pažeidimas slepiamas ar toleruojamas nebus, o jei šiuo metu trūksta norminių aktų problemoms spręsti, jie bus priimti“, - sako S. Skvernelis.

ELTA primena, kad rugpjūčio 8 dienos posėdyje Vyriausybė pritarė, kad miškų kirtimo norma turėtų būti didinama 6 proc.

Pasak Aplinkos ministerijos, miškų kirtimo normos didinimas sumažins biokuro ir malkinės medienos kainą gyventojams.

Aplinkos ministras taip pat yra sakęs, kad „visiškai atmeta“ pasigirstančias prielaidas, kad priimti sprendimą didinti miškų kirtimo normą spaudė miškų pramonė. Jo teigimu, sprendimas priimtas po pusdienio diskusijų su mokslininkais.

Sprendimas didinti miškų kirtimo normą sukėlė pasipiktinimą daugeliui politikų, tarp jų ir daliai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, kuri yra delegavusi K. Navicką į ministro postą.