„Įvedus karantiną, įsijungs valstybės pagalbos veikimo priemonės, kurios buvo aktyvuotos anksčiau. Belieka tikėtis, kad jos bus paveikios ir padės situaciją šiek tiek amortizuoti arba suvaldyti. Suprantame, kokia yra situacija, matome, kokioje sunkioje padėtyje yra, daugelis jų ir neatsigavo, bet alternatyvų tiesiog mes neturime“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė premjeras.

Anot jo, be buvusių pagalbos priemonių, svarstomos ir naujos, tačiau sprendimai kol kas nepriimti.

„Šiandien kalbame apie tai, kad bus paliktos tos priemonės, kurios jau buvo veikios ir paveikios, taip pat diskutuojame apie naujų kriterijų nustatymą, naujų priemonių įvedimą. Jei tokie sprendimai bus priimti, mes juos paskelbsime“, – teigė S. Skvernelis.

Jis pranešė, jog planuojama įvesti trijų savaičių visuotinį karantiną – bus nutrauktas viešojo maitinimo įstaigų darbas, išskyrus maistą išsinešti, siūloma stabdyti ir masažų, išskyrus medicinos, paslaugas, taip pat sporto klubų, SPA veiklą.

Anot premjero, viešbučių veikla nebus draudžiama, tačiau bus siūloma drausti grupines paslaugas, riboti maitinimą, leidžiant pristatymą į kambarius arba išsinešti. Kirpyklų ir grožio salonų veiklos svarstoma neriboti, tačiau taikyti išankstinę registraciją bei papildomų saugumo reikalavimų.

Karantino ribojimai

Pasak S. Skvernelio, Vyriausybės COVID-19 valdymo komitetas pritarė šiems medikų suformuluotiems siūlymams, dėl kurių trečiadienį dar turės galutinai apsispręsti Vyriausybė:

* Draudžiama bendrauti daugiau nei dviem šeimoms ar dviem namų ūkiams, iš viso susiburti galės ne daugiau 10 asmenų.

* Draudžiama viešojo maitinimo įstaigų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

* Muziejų, teatrų, kino teatrų, bibliotekų įprastinė veikla stabdoma, įstaigoms paliekama teisė teikti nuotolines paslaugas.

* Sporto varžybos, koncertai ar kiti renginiai galės vykti tik be žiūrovų.

* Nerekomenduojamas judėjimas tarp savivaldybių.

* Rekomenduojama atsisakyti asmeninių švenčių, išskyrus vestuves ir laidotuves – jose galėtų dalyvauti iki 10 artimųjų ir giminaičių.

* Rekomenduojama atsisakyti masinių religinių apeigų dalyvaujant tikintiesiems fiziškai.

* Parduotuvės privalės užtikrinti bent 10 kv. metrų plotą pirkėjams.

* Stabdoma sporto klubų, baseinų, SPA centrų veikla, draudžiami šokių, dainavimo ir kiti kontaktiniai užsiėmimai, masažo kabinetų, išskyrus medicinines procedūras, veikla. Kirpyklos, grožio salonai ir kitos paslaugų teikimo įstaigos galės veikti laikantis saugumo reikalavimų, priimant tik iš anksto užsiregistravusius klientus.

* Sportuoti viduje kartu būtų leidžiama tik vienos šeimos ar šeimos ūkio nariams arba ne daugiau nei dviems asmenims, išlaikant saugumo reikalavimus.

* Viešbučių veikla leidžiama, išskyrus viešąjį maitinimą ir kitas grupines paslaugas, būtų leidžiama tik pristatyti maistą į kambarius arba duoti jį išsinešimui.

* Karantinas būtų įvedamas trims savaitėms.

* Tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus darbas turės vykdomas nuotoliniu būdu, išskyrus išimtis, kai veiklos neįmanoma vykdyti per nuotolį.

* Viešajame transporte leidžiama užimti tik sėdimas vietas, išlaikant saugų atstumą tarp keleivių.

* Ugdymas darželiuose ir pradinėse klasėse toliau galės vykti įprastiniu būdu. Mokyklose siūlomas nuotolinis arba mišrus ugdymo būdas, kai pusė moksleivių mokosi įstaigoje, pusė – nuotoliniu būdu. Teisę spręsti dėl ugdymo būdo turėtų pačios mokyklos. Aukštosios mokyklos turės dirbti nuotoliniu būdu, išskyrus kai kuriuos praktinius užsiėmimus.

* Neįgaliųjų dienos centrai galės veikti užtikrinant saugumą.

* Sveikatos apsaugos įstaigos privalės užtikrinti skubią pagalbą, COVID-19 ligonių diagnostiką, gydymą ir izoliaciją, planinę neatidėliotiną pagalbą. Privačių gydymo įstaigų paslaugos nedraudžiamos.