Pasak premjero, migracijos politika buvo vienas svarbiausių susitikimo klausimų.

„Sutarėme, kad būtent su „Investuotojų forumu“ šie metai galėtų būti diskusijų ir sprendimų paieškos metai, kad galėtume turėti efektyviau veikiančią institucijų sistemą, kalbant apie migracijos problemas, ir galbūt padaryti tam tikrą proveržį srityje, susijusioje su žmonėmis, kurie gali prisidėti prie mūsų ekonomikos augimo“, - sakė S. Skvernelis.

Premjeras pabrėžė, kad vis dėlto yra esminis požiūrių skirtumas, kuris, tiesa, nėra nesuderinamas. Jo teigimu, Vyriausybės požiūriu svarbiausi prioritetai yra demografinių problemų sprendimas - gimstamumo skatinimas, emigravusių lietuvių sugrąžinimas į Lietuvą, taip pat reikiamų sąlygų sudarymas, kad žmonės neemigruotų.

„Ir ketvirta - čia mūsų nuomonės jau sutampa - kad tais atvejais, kai kalbame apie reikalingus žmogiškuosius išteklius iš trečiųjų šalių, kas susiję su aukštos kvalifikacijos profesijomis ir pareigybėmis, tikrai taip (tai reikalinga. - ELTA)“, - sakė premjeras.

Pasak jo, priemonės imigracijai skatinti jau yra numatytos Demografijos, migracijos ir integracijos politikos strategijoje. Jis sakė, kad sprendimus net reikėjo priiminėti anksčiau, kai tik pamatyta, kad šalis artėja prie demografinės duobės. Tačiau, S. Skvernelio teigimu, ir dabar tikslai tikrai neapims beatodairiško imigracijos skatinimo.

Saulius Skvernelis
„Žingsniai yra žengti kalbant apie supaprastintą galimybę įvažiuoti, atsivežti darbininkiškų profesijų žmones, kurių trūkumas yra, bet jie vertinami kaip aukštos kvalifikacijos. Pačios procedūros nėra efektyvios, modernios, čia migracijos sistemos pertvarka tikrai yra būtina. (...) Bet tikrai nesu šalininkas to, kad bet kokiomis sąlygomis atvertume mūsų rinką, įsileistume bet ką, bet kokį skaičių“, - sakė premjeras.

R. Valiūnas teigė, kad iš pernai Vyriausybei pateiktų šimto pasiūlymų, kaip pagerinti investicinę aplinką Lietuvoje, 19 iš jų įgyvendinti, dar 47 - įgyvendinami, ir tik likusi dalis atmesta. Todėl šiandien koncentruotasi į vieną temą - imigraciją. Jo teigimu, jeigu Lietuvos ekonomika nori vystytis, jai būtinai reikia imigrantų.

„Pripažįstame, kad Lietuvos gyventojų sugrąžinimas į Lietuvą yra prioritetas, bet jis yra per lėtas ir per sunkus, per klampus, kad įvyktų efektyviai. Jeigu norime, kad Lietuvos ekonomika vystytųsi, mums reikia imigrantų, reikia papildomos darbo jėgos. To reikia, kad būtų didesnės pensijos, kad atlyginimai viešajame sektoriuje būtų didesni“, - teigė R. Valiūnas, pažymėdamas, kad Lietuvoje, lyginant su pasauliniu vidurkiu, imigracijos rodiklis yra itin mažas.

R. Valiūno manymu, viena didžiausių kliūčių imigracijai sudaro neigiamas visuomenės požiūris į atvykstančią darbo jėgą.

Pasak jo, Ukraina ir Baltarusija yra tos šalys, iš kurių Lietuvos darbdaviai daugiausia ieško darbuotojų. Tačiau kalbant apie paslaugų centrus, darbuotojų ieškoma visame pasaulyje - pradedant Kinija, baigiant Čile.

ELTA primena, kad trečiadienį forumo metu investuotojai kartu su Vyriausybės atstovais apžvelgė didžiausią įtaką Lietuvos konkurencingumui darančius veiksnius ir pateiks investicinės aplinkos gerinimo pasiūlymų.

„Investors' Forum“ yra savanoriška, nepriklausoma ir savivaldi verslo asociacija, jungianti stambiausius ir aktyviausius investuotojus į Lietuvos ekonomiką. Šiuo metu asociacija vienija per 50 narių.