„Tai sunku pavadinti reforma. Geras dalykas yra mokesčių administravimo naštos mažinimas smulkiajam verslui, apskaitos sutvarkymas. Toliau yra pratęstos verslą skatinančios lengvatos, ką mūsų Vyriausybė pradėjo, tai ir vadinamas patentų krepšelis, galimybės įmonėms reinvestuoti į atsinaujinančias technologijas, tai tiesiog pratęsta“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė S. Skvernelis.

„Ir trečias dalykas, ar tarifo pakeitimas gyventojų pajamų mokesčio yra reforma ir NT mokesčio pakeitimas, kad būtų išplėsta bazė. Yra NT mokestis, ir jis atitinka savo logiką, dabar išplečiama bazė, skaidomi objektai atskirai ir apmokestinami tie žmonės, kurių dauguma šiandien ir taip gali virvę ant kaklo mautis pagal palūkanų didėjimą, nes dauguma būstus įsigijo už palūkanas“, – kritikos negailėjo politikas.

S. Skvernelis taip pat išskyrė pokyčius individualia veikla dirbantiems asmenims, kuri sulaukė dalies visuomenės pasipiktinimo bei investicinę sąskaitą, kuri, jo manymu, „gal ir neblogas dalykas“, bet reikėtų sužinoti jos turinį.

„Aišku yra impulsas individualia veikla dirbantiems asmenims, bet matome, kokia yra reakcija, kas nesitikėjo iš šios valdžios ir dabar gavo. Yra dar investicinė sąskaita, būtų gerai sužinoti kaip ji veiks ir koks jos turinys. Iš pirmo žvilgsnio atrodo gal ir neblogas dalykas“, – sakė parlamentaras.

ELTA primena, kad Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.

Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai. Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą.

Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.

Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėptį, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl žaliųjų akcizų ir nekilnojamojo turto mokesčio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)