Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad ministerijų parengtų teisės aktų projektų paketas pasiekė Vyriausybę bei buvo gauti konkretūs įsakymai ir poįstatyminiai aktai.

„Norėčiau akcentuoti, kaip ir buvome žadėję, yra siūlymai ženkliai mažinti biurokratinę naštą smulkiems verslams, didinti konkurenciją, skaidrinti santykius tarp prekybos tinklų ir tiekėjų. Šiandien ūkio ministras pasiūlė 16 siūlymų, kaip mažinti administracinę naštą šeimos verslams“, - sakė S. Skvernelis.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius teigė, kad, be 16 pateiktų siūlymų, svarbūs yra ir gerosios praktikos principai.

„Ūkio ministerija išanalizavo ES gerosios praktikos principus ir sieks įpareigoti vieną institucijų - Vartotojų teisių apsaugos tarnybą arba Konkurencijos tarybą - įgyvendinti tuos gerosios praktikos principus, kurie atsirastų sutartyse tarp prekybos tinklų ir tiekėjų.

Taip pat aktualus dalykas ir metrologija. Šiandien baudos už metrologijos pažeidimus yra labai mažos, todėl peržiūrėtos procedūros. Labai dažnai pradėtas tyrimas trunka kelerius metus ir baigiasi niekuo. Ūkio ministerija pateikė konkrečias priemones, kurios dar tikriausiai bus patikslintos ir viešumoje atsiras lapkričio 12 d.“, - sakė V. Sinkevičius.

Taip pat trečiadienį pateikti siūlymai keisti Viešųjų pirkimų įstatymą, siūlomas Konkurencijos įstatymo pataisų paketas bei pritarta Teisingumo ministerijos siūlymui suteikti papildomus įgaliojimus Konkurencijos tarybai.

„Taip pat yra pirma pozityvi reakcija su užsienio tinklais ir užmegzti tam tikri kontaktai. Planuojame, kad lapkričio 12 d. bus įstatymų projektai įkelti į informacinę sistemą“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Vyriausybė planuoja, kad kovos su kainomis planui bus pritarta lapkričio 21 arba 28 d. posėdyje.

ELTA primena, kad rugsėjį Vyriausybė paskelbė veiksmų planą, kaip didinti konkurenciją prekybos maisto produktais srityje, taip pat apsaugoti didėjančią gyventojų perkamąją galią, kad kainų didėjimas „nesuvalgytų“ viso gyventojų pajamų padidėjimo.

Iki lapkričio 1 dienos Ūkio, Žemės ūkio, Aplinkos, Sveikatos apsaugos ir Teisingumo ministerijos bei atsakingos įstaigos buvo įpareigotos pateikti konkrečius teisės aktų projektus.

Pasak ministro pirmininko S. Skvernelio, sustiprinus kainų pokyčių stebėseną, visuomenei pateikiant daugiau informacijos, bus galima geriau ir objektyviau įvertinti, kiek efektyvios buvo šios priemonės ir kaip prekybos tinklai laikosi duoto žodžio atsakingai ir sąžiningai vykdyti savo kainodarą.

Kaip yra sakiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, žmones pagrįstai piktina neadekvačiai didėjančios ir klaidinamos prekių bei paslaugų kainos. Pagrindinis ir patikimas būdas išvengti apgaudinėjimo, šalies vadovės teigimu, - didinti sąžiningą konkurenciją, neleisti verslui piktnaudžiauti dominuojama padėtimi ir išvengti atsakomybės už prasižengimus. Prezidentė taip pat yra pateikusi keturių įstatymų pakeitimų paketą, kuriuo siekiama daryti įtaką kainoms ir konkurencijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)