„Priimtas sprendimas ir atsiras galimybė reguliuoti kainas, esant ekstremaliai, ypatingai situacijai“, – po Vyriausybės posėdžio sakė jis.

S. Skvernelis pridūrė, kad tai tik galimybė ir tikėjosi, kad šio įrankio nereikės panaudoti.

„Šis įrankis nukreiptas, pirmiausiai, į tuos sektorius, kurie naudojantis valstybėje ekstremalia situacija, bando nesąžiningai kelti būtiniausių visuomenės saugumui, sveikatai prekių kainas“, – sakė jis.

Skvernelis taip pat patikslino, kad bus pasitelkta Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, stebima ar nespekuliuojama kainomis: tiek tų pačių kaukių, tie kitų būtinų prekių.

„Priimtas sprendimas dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) netaikymo aukojamoms prekėms dėl ekstremalios padėties paskelbimo. Taip pat buvo sustabdytas importo muito taikymas, esant ekstremaliai padėčiai, ir atsisakyta skolų valstybei išieškojimo, kol gyvename karantino sąlygomis“, – pridūrė premjeras.

Konkurencijos taryba: dėl kainų reguliavimo gali trūkti būtiniausių prekių

Vyriausybei nusprendus, kad ekstremalios situacijos metu ji galės reguliuoti kainas, Konkurencijos taryba sako, kad dėl to gali trūkti būtiniausių prekių, o ilguoju laikotarpiu ir pakenkti ekonomikai, rašo BNS.

„Mūsų vertinimu, kainų reguliavimas gali sukelti dar rimtesnių problemų nei tos, kurias juo būtų bandoma spręsti, o ilgesniu laikotarpiu – pakenkti visos valstybės ekonomikos funkcionavimui“, – pranešime sakė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Tarybos teigiu, sureguliavus kainas, daugelis gamintojų gali nebenorėti parduoti produkcijos Lietuvoje, nes užsienio rinkose pardavimo kainos galėtų būti palankesnės.

Taip pat sumažėtų paskatos importuotojams vežti prekes į Lietuvą, o daliai gamintojų, ypač smulkesnių, gali tekti nutraukti gamybą, nes kaina galėtų nepadengti patiriamų sąnaudų.

Todėl taryba rekomenduoja atlikti išsamų poveikio vertinimą ir išnagrinėti alternatyvas, kurios nesukeltų tokių didelių rizikų, pavyzdžiui, gali būti svarstoma galimybė teikti valstybės paramą verslui, kuris sutiktų investuoti į būtiniausių prekių gamybos plėtrą ar verslo perorientavimą, pradedant gaminti tokias prekes.

Taip pat gali būti lengvinamos sąlygos norintiems gaminti tokias prekes, pavyzdžiui, paprastinant ir greitinant licencijų išdavimą.

„Šios priemonės galėtų paskatinti didesnio masto gamybą, taip kovojant tiek su prekių trūkumu, tiek su aukštomis jų kainomis“, – teigia taryba.

Kaip jau buvo skelbta, Vyriausybė trečiadienio posėdyje apsvarstė Teisingumo ministerijos siūlymą suteikti Vyriausybei teisę valstybės lygio ekstremalios situacijos metu prireikus nustatyti būtinų prekių ir paslaugų kainas.

Dokumentuose teigiama, kad, nustačius būtinų prekių ir paslaugų trūkumą ar gamintojų, pardavėjų ar paslaugų teikėjų piktnaudžiavimą susiklosčiusia ekstremalia situacija siekiant gauti nepagrįstų pajamų ar pelno, VVTAT apie tai informuotų valstybės operacijų vadovą, kuris galėtų siūlyti Vyriausybei priimti sprendimą dėl kainų reguliavimo ir pardavimo sąlygų bei kitų ribojimų nustatymo.

Taip pat siūloma suteikti Vyriausybei teisę nustatyti kitus prekių ar paslaugų pardavimo ar teikimo būtinus apribojimus, susijusius su parduodamų prekių vienetų skaičiumi, pardavimo ar paslaugų teikimo vietomis, prekių eksporto iš Lietuvos laikinus draudimus ir panašiai.

Trečiadienį prekybos tinklai „Maxima“ ir „Iki“ išplatino pranešimus spaudai, kuriuose pasižadėjo nedidinti kainų karantino metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)