Paklaustas, kaip vertina naujausią ES ataskaitą dėl Astravo atominės elektrinės, Saulius Skvernelis sakė:

„Aš tikrai nemačiau paties vertinimo, jis šiandien turėtų būti paskelbtas detaliai. Kol kas žinios labai kontraversiškos. Vieni sako, kad saugi, kiti – kad nesaugi. Iš esmės tikrai reikėtų sulaukti, tada būtų galima vertinti, kai matysiu išvadas.

Tačiau kažko panašaus buvo galima tikėtis. Tam tikri procesai, mes tikrai juos matome, kaip vyksta lobizmas toje pačioje Europos Komisijoje ir tose agentūrose, kurios vertina branduolinę saugą.“

Vis dėlto, kaip sakė S. Skvernelis, lieka neatsakyta nemažai klausimų.

„Esminis dalykas, kad tie klausimai, kuriuos Lietuva kėlė dėl pačios statybų aikštelės pasirinkimo, vietos, seisminio atsparumo, atsparumo dideliems incidentams, tokiems, kaip keleivinio lėktuvo kritimas ir pan., į tuos klausimus turi būti atsakyta.

Plius, aišku, ta pati Neris. Ir aušinimas reaktorių Neries vandeniu, koks to yra poveikis. Iš esmės pragmatiški saugimo klausimai. Nepaisant to, mes visais būdais giname Lietuvos interesus. Padarėme tuos techninius sprendimus, kurie reikalingi, ir įstatymų sprendimus. Galiausiai šis klausimas nėra Lietuvos ir Baltarusijos, o yra visos ES klausimas ir pačios Komisijos darbotvarkėje“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Jis nesiėmė kategoriškai vertinti, kaip Baltarusija reaguos į paskelbtas rekomendacijas, ar jų laikysis.

„Iš esmės turėtų atsižvelgti. Bet visa ta statybų eiga rodo, kad gali būti visko ir gali būti visokios interpretacijos“, – svarstė ministras pirmininkas.

Kaip skelbta, antradienį Europos Komisijos ir Europos branduolinės saugos reguliuotojų grupės (ENSREG) posėdyje Briuselyje buvo patvirtinta Baltarusijos AE streso testų peržiūros ataskaita.

DELFI žiniomis, joje atskleista nemažai Baltarusijos AE projekto trūkumų ir ES bei kitų šalių ekspertai pateikė svarbių rekomendacijų, kaip šiuos trūkumus pašalinti ir pagerinti Baltarusijos AE saugos lygį.

Seisminė sauga Vienas esminių trūkumų – kad neatliktas išsamus seisminės saugos įvertinimas prieš projektuojant Baltarusijos AE.

Seisminės saugos įvertinimas yra esminis kriterijus siekiant tinkamai suprojektuoti AE.

Ataskaitoje rekomenduojama peržiūrėti Baltarusijos AE seisminės saugos vertinimą ir atlikti būtinus projekto pakeitimus bei sumontuotos įrangos modifikacijas.

Dar rekomenduojama nustatyti seisminės saugos atsargą visiems įrenginiams, kurie turi veikti įvykus branduolinėms avarijoms ir įvertinti regiono seisminę situaciją, atsižvelgiant į visus įvykusius seisminius įvykius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)