Ši žiema itin gausi sniego, tad atrodytų vietinės slidinėjimo trasos turėtų būti apgultos aktyvaus poilsio mėgėjų. Tačiau trasų darbuotojai pastebi, kad dėl sunkmečio sulaukia kelis kartus mažiau žmonių nei pernai ar dar ankstesniais metais.

Kaimo turizmo sodybų šeimininkai, kurie bando vilioti įvairiomis žiemos pramogomis, taip pat sako, kad savaitgaliais sulaukia mažai klientų.

Nesulaukia slidinėtojų

„Paradoksas – sniego apstu, bet slidinėtojų mūsų trasose šią žiemą labai mažai, – stebisi Vilkaviškio žiemos sporto klubo pirmininkas Eduardas Žinevičius. – Per savaitgalį apsilanko daugiausia 30 žmonių, o anksčiau jų būdavo 100 ir daugiau. Šiokiadieniais poilsiautojų išvis nėra.“
E.Žinevičius mano, kad tai galėjo lemti ir sausio atodrėkiai. „Galbūt dar įtakos turi didelės šildymo kainos, juk šeimai už inventoriaus nuomą, keltą vidutiniškai tenka išleisti apie 100 Lt. Turtingesni važiuoja slidinėti į Čekiją, Austriją, Italiją, kitas šalis“, – svarstė jis.


Iš Suvalkijos slidinėjimo trasų žmones vilioja ir Lenkijoje Suvalkuose esančios trasos. „Ten klientų irgi gerokai sumažėję, bet dauguma jų yra atvykę iš Lietuvos“, – teigė E.Žinevičius.

Didėja konkurencija


Birštone inventoriaus nuoma besiverčiantis Česlovas Kšenavičius taip pat teigė, kad pernai sulaukdavo trigubai daugiau klientų nei šiemet. „Anksčiau savaitgaliais atvykdavo iki pusės tūkstančio žmonių, – prisimena jis. – Dabar negelbsti ir mažos kainos – keltuvas šiokiadieniais kainuoja 1 Lt, savaitgaliais –2 Lt, o slidinėjimo inventorius dienai išnuojamas atitinkamai už 20 ir 30 Lt.“


Birštonui nebaisūs ir atodrėkiai – čia visada būna apie metrą dirbtinio sniego. „Dėl dirbtinio sniego slidinėjimo sezonas galėtų tęstis visą kovą ir dar ilgiau, bet žmonės, matyt, to nežino ir pradėjus tirpti sniegui čia neatvyksta“, – pasakojo Č.Kšenavičius.


Jis klientų sumažėjimą šiais metais Birštone aiškina padidėjusia konkurencija. Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 9 slidinėjimo trasos Suvalkijos regione, Vilniuje, Molėtų, Ignalinos, Anykščių rajonuose. Taip pat nemažai lietuvių važiuoja į Latvijos ir netoli Lietuvos pasienio esančias trasas Lenkijoje.


Sodybos kviečia ir žiemą


Žiemos pramogomis bando vilioti ir kaimo turizmo sodybos. „Anksčiau manėme, kad kaimo turizmas bus gyvas tik vasarą ir pavasarį, bet vis daugiau verslininkų pasiūlo ir įvairių žiemos pramogų“, – pasakojo Kaimo turizmo asociacijos prezidentė Regina Sirusienė-Lamauskienė.
Pasak jos, populiarios pirtys, maudynės kubiluose ir eketėse. Kai kurių sodybų šeimininkai siūlo slidinėjimo maršrutus, lieja čiuožyklas, nuomoja keturračius, sniego motociklus, vėžina šunų kinkiniais. „Suprantama, dažniausiai klientų sulaukiama tik savaitgaliais, nes atostogų metas daugeliui žmonių prasideda nuo pavasario, o atostogaujantieji žiemą vyksta paslidinėti į Alpes ir kitus aukštus Europos kalnus“, – mano R.Sirusienė-Lamauskienė.


Poilsiautojų mažai


Kauno rajone įsikūrusios sodybos „Pušyno stovykla“ savininkė Auda Peimienė sakė, kad tvenkinyje įrengė čiuožyklą, galima leistis rogėmis nuo Nemuno šlaitų, paslidinėti. „Turime atvykstančiųjų savaitgaliui, bet dažniausiai jie švenčia gimtadienius, rengia buvusių klasės, grupių susitikimus. Apskritai kaimo turizmas žiemą merdi, – neslėpė A.Peimienė. – Dabar mes rengiamės vasarai, šiam metų laikui jau rezervavome daug savaitgalių.“


Anykščių rajone esančios sodybos „Svajonių dvaras“ šeimininkas Gintaras Senulis sakė, kad ankstesniais metais sulaukdavo kompanijų, atvykdavusių paslidinėti į Anykščių slidinėjimo trasas ir norinčių netoliese pernakvoti. „Šiemet tokių nėra, – apgailestavo jis. – Neliejome ir čiuožyklos, nes negausių klientų ji nesudomina.“


O pamario bendrovė „Baltijos žūklė“, apgyvendinanti poilsiautojus netoli Kintų ir Perlojoje esančiose sodybose, džiaugiasi didėjančiu susidomėjimu poledine žūkle ir kitomis pramogomis. „Nors dar nepasiekėme iki krizės buvusio lankomumo, bet šiemet jau turime daug užsakymų, taip pat labai padaugėjo savo darbuotojams išvykas rengiančių įmonių, – pasakojo įmonės direktorius Ainis Prokopavičius. – Žmonėms siūlome gaudyti stintas, vėgėles, ešerius, nuvežame juos į žvejybos vietas, nuomojame įrangą, verdame žuvienę ant ledo, rengiame ekskursijas. Greitai siūlysime ir kitokių pramogų visai šeimai: sniego motociklais tampysime rogutes ant marių ledo, mokysime rūkyti žuvį.“