Jau pranešta, kad nuo pirmadienio 4 val. ryto į Lietuvą nebeįleidžiami keleiviniai lėktuvai iš Jungtinės Karalystės (JK). Tokį sprendimą Lietuvos Vyriausybė priėmė sekmadienio vakarą, reaguodama į pranešimus apie JK plintančią naują koronaviruso atmainą, kuri gali būti lengviau užkrečiama. Stabdyti visus keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės vieningai priėmė visos trys Baltijos šalys.

Nors skrydžiai į Jungtinę Karalystę nėra stabdomi, ministras M. Skuodis ragina nekeliauti.

„Ko norėtume paprašyti, tai susilaikyti nuo kelionių, nes bet koks judėjimas, judant sausuma ar oru – keliautojai gali susidurti su dideliais trukdžiais, ir, turint galvoje prieššventinį laikotarpį, situacija dar sudėtingesnė“, – kalba M. Skuodis.

Jis pabrėžė, kad kelionės yra apribotos ir sausuma. Sausuma pateikti į Prancūziją šiuo metu negalima, o keltų reisai iš JK taip pat ribojami.

„Turime suprasti, jei šiandien ar vakar vakare kažkas sėdo į automobilį Jungtinėje Karalystėje ir pabandė keliauti į Lietuvą, tai pirmas dalykas, tie žmonės negali patekti į Prancūziją. Antras dalykas, keltų reisai, tiek į Beniliukso šalis, tiek kitur, yra apriboti arba nutraukti, arba artimiausiu metu bus sustabdyti visi reisai. Tad patekimo galimybės stipriai apribotos“, – sako M. Skuodis.

Jis pabrėžė, kad atvykusiųjų lauktų saviizoliacija, testų darymai, ir kiti reikalavimai, kurie taikomi atvykstant iš paveiktų šalių.

„Jeigu Lietuvos Respublikos pilietis nori atvykti į Lietuvą, mūsų konstitucinė pareiga yra priimti pilietį“, – sakė M. Skuodis.

Latvija gali riboti įvažiavimą

M. Skuodis įspėjo, kad netrukus gali būti apskritai sunku išvykti į kurią nors valstybę, nes Lietuva yra viena labiausiai paveiktų šalių.

„Lietuva šiandieną yra viena labiausiai viruso paveiktų šalių. Čia kyla rizika ne tiek Lietuvai užsidaryti nuo kitų šalių, bet kitoms šalims užsidaryti nuo Lietuvos, jeigu situacija, kokia yra dabar nesikeis. Ir mes labai tikimės pokyčių“, – sako M. Skuodis.

Jis pabrėžė, kad kalbamasi ir su Lenkija, kokie galimi sprendimai.

„Ko norėtųsi išvengti – tos situacijos, kuri buvo pavasarį, kai mūsų kaimyninėse šalyse nusidriekė automobilių eilės“, – tikėjos, kad valstybės jau yra pasimokiusios M. Skuodis.

Ruošiami bendri ES sprendimai

M. Skuodis paaiškino, kad įmanomi įvairūs Vyriausybės sprendimų keitimai priklausomai nuo to, kokios pozicijos Jungtinės Karalystės atžvilgiu laikysis visa ES. Terminas gali būti ir pratęstas.

„Priešpiet planuojamas ES krizių valdymo ekspertų susitikimas, vėliau, dienos eigoje, turėtų vykti ir politinio lygmens svarstymai. Iš mūsų puses tikrai svarbu, kad visos ES valstybės narės situaciją traktuotų vienodai ir suderintų tarpusavyje“, – sako M. Skuodis.

„Ką noriu pasakyti visiems žmonėms, kurie galvoja apie keliones – tai ne tik Lietuva sustabdė skrydžius iš JK, bet taip pat ir Latvija, Estija, šiandieną tikėtini sprendimai iš Lenkijos. Lygiai toks pats draudimas yra Vokietijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Liuksemburge“, – vardijo M. Skuodis.

Žmonės, kurie turėjo bilietus, turėtų kreiptis į aviakompanijas, susidariusios situacijos bus sprendžiamos įmonių nustatyta tvarka.

„Pirmieji skrydžiai yra paveikti jau šios dienos. Prognozuojame, kad ne vienas žmogus bus paveiktas. Deja, situacija yra tokia“, – sako M. Skuodis.

Jis paaiškino, kad nukentės ir norintieji išvykti į JK.

„Natūralu, jei lėktuvas neatvyksta Lietuvą, tai negali išvykti ir į JK. Situacija yra analogiška visoje ES, ir visose šalyse, priklausys nuo to, kaip avialinijos derinsis tarpusavyje. Deja, tenka pripažinti, keliautojai bus paveikti keliaujantys į abi puses“, – sako M. Skuodis.

Keleivinių lėktuvų skrydžiai iš JK uždrausti iki gruodžio 31 d. 24 valandos. Skrydžiai iš Lietuvos į Britaniją yra leidžiami. Skrydžius iš Britanijos sekmadienį uždraudė ir daug kitų Europos šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)